Brexit: Και τώρα... παράταση!

Brexit: Και τώρα... παράταση!

Με 412 ψήφους υπέρ και 202 κατά οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητηθεί παράταση στην ημερομηνία του Brexit.

Ο κύκλος των εξαντλητικών ψηφοφοριών δεν έχει κλείσει, καθώς tο Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. ως τις 20 Μαρτίου, ώστε να ζητηθεί ακολούθως τρίμηνη μετάθεση στην ημερομηνία του Brexit, για τις 30 Ιουνίου. Αν η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί, η Βρετανία θα ζητήσει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου και θα μετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως προκειμένου να μετατεθεί η ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. απαιτείται ομόφωνη απόφαση από την πλευρά των 27 ηγετών της Ένωσης. Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν πρόταση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με 334 ψήφους εναντίον και 85 υπέρ. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επέμεινε στην ανάγκη ενός νέου δημοψηφίσματος, ωστόσο οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία επί της σχετικής πρότασης με το επιχείρημα πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ