Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Παπαδημούλης
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με 469 θετικές ψήφους επί συνόλου 638 έγκυρων ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανεκλέγεται με τη στήριξη πολύ περισσότερων ευρωβουλευτών από τους 52 που απαρτίζουν την πολιτική του ομάδα, είναι ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, κάνει λόγο για «αυξημένη ευθύνη» και θέτει ως στόχο ένα πιο ισχυρό Κοινοβούλιο με περισσότερη λογοδοσία, σε μία συγκυρία δύσκολη για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Έχει τεθεί ήδη στην ατζέντα η διάλυση της Ευρώπης από την άκρα Δεξιά και τον φίλο της τον κ. Τραμπ, ο οποίος μόλις προχθές έδειξε ότι ποντάρει στη διάλυση της Ευρώπης.Όσοι λοιπόν δεν θέλουμε τη διάλυση, ακριβώς επειδή η Ευρώπη παράγει μία δυναμική που ευνοεί τη διάλυσή της, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η Ευρώπη να γίνει καλύτερη, πιο δημοκρατική, πιο ελκυστική στους πολίτες».

«Με ποιες συμμαχίες, με ποια συνένωση δυνάμεων θα κερδηθεί αυτό το στοίχημα, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Στο Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι η εκλογή του νέου προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι σηματοδοτεί το τέλος ενός άτυπου "μεγάλου συνασπισμού" συναίνεσης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δηλαδή την Κεντροδεξιά, και τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Κεντροδεξιά συμμαχεί πλέον με τους Φιλελεύθερους, ενώ κάποιοι την κατηγορoύν για "λυκοφιλίες" με την ευρω-σκεπτικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (ECR), κάτι που δεν αποδέχεται πάντως ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Στρασβούργο Μάνφρεντ Βέμπερ» αναφέρει η ανταπόκριση της Deutsche Welle από το Στρασβούργο.

«Αυτή η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Φιλελεύθερους του κ.Φερχόφσταντ και με το ECR των Βρετανών και Πολωνών συντηρητικών είναι πιο δεξιά από τη συμμαχία που κυβερνούσε πριν το Ευρωκοινοβούλιο. Από την άλλη όμως διαμορφώθηκε και η πρόκληση της δημιουργίας ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που μπορεί να διαμορφωθεί με την μαγιά των ψήφων που ψήφισε στον τέταρτο γύρο (για την εκλογή νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου) τον κ.Πιτέλα. Είναι ένας σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών.

Προσωπικά είμαι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Progressive Caucus, της "Προοδευτικής Συμμαχίας" που έχουμε συγκροτήσει ένας σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους και νομίζω ότι ανοίγουμε ενδιαφέροντες δρόμους. Η ανησυχητική άνοδος της άκρας Δεξιάς καθιστά και μία άλλη συμμαχία εξαιρετικά επίκαιρη και αναγκαία, μία ακόμη ευρύτερη συμμαχία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στον ανερχόμενο κίνδυνο της άκρας Δεξιάς. Μπορεί η σύγχρονη άκρα Δεξιά να φοράει κοστούμια Αρμάνι, αλλά δεν παύει να είναι το ίδιο επικίνδυνη με την άκρα Δεξιά που αιματοκύλισε αυτήν την ήπειρο πριν από 80 χρόνια» είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη Deutsche Welle.

πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ