Τι μας περιμένει με τον "έντιμο συμβιβασμό" που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση

Τι μας περιμένει με τον "έντιμο συμβιβασμό" που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση
Ένα θετικό μήνυμα από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου στο οποίο το θέμα της Ελλάδας θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην κορυφή της ατζέντας περιμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Με δεδομένη πλέον την ευθεία απειλή «κατάρρευσης» του 3ου δανειακού προγράμματος σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του «έντιμου συμβιβασμού» που επιδιώκει πλέον η ελληνική πλευρά στους ομολόγους του, ελπίζοντας ότι θα «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ο «έντιμος συμβιβασμός» για την ελληνική κυβέρνηση έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα περιλαμβάνει:

1. Την ψήφιση από τη Βουλή ενός «εξειδικευμένου» κόφτη ο οποίος θα αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί άμεσα σε λήψη διορθωτικών μέτρων με έμφαση στην περικοπή της έκπτωσης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και στο ψαλίδισμα της «προσωπικής διαφοράς» που εξακολουθούν να εισπράττουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ο κόφτης αυτός, θα παραμείνει σε ισχύ από το 2019 –θεωρητικά το πρώτο έτος μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου- και για όσο χρονικό διάστημα συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «παράγει» πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Το «παρήγορο» στοιχείο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι σε περίπτωση που θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι θεσμοί στο να παραταθεί (και να εξειδικευτεί περαιτέρω) ο κόφτης, η ελληνική Βουλή δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει εδώ και τώρα νέες μειώσεις καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους είτε αυτές προκύψουν από περικοπές αμοιβών είτε από αυξήσεις φόρων.

2. Την περαιτέρω εξειδίκευση του πακέτου με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου το ελληνικό χρέος να χαρακτηριστεί ως βιώσιμο. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2017.

3. Την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και τον Ιούλιο (σ.σ είναι ο πιο δύσκολος μήνας της χρονιάς καθώς απαιτούνται περισσότερα από επτά δις. ευρώ για να καλυφθούν ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι τόκοι) συν τα κεφάλαια για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου. Λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, οι ανάγκες δεν αποκλείεται τελικώς τα 6 δις. ευρώ που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκταμιευτούν με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Εφόσον προκύψει έδαφος συνεννόησης στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης –κυρίως στο μείζον θέμα που έχει προκύψει και το οποίο αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018- το βάρος θα πέσει στο άμεσο κλείσιμο των θεμάτων που έχουν παραμείνει ανοικτά από την ατζέντα της β’ αξιολόγησης. Εκτός από τα εργασιακά, συμβιβασμοί θα χρειαστούν από την ελληνική πλευρά και σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018. Το ποσό του κενού, προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι θέσεις του ΔΝΤ. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί νομοθέτηση μέτρων όπως οι περικοπές επιδομάτων, το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων ή ακόμη και οι νέες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ