ΥΠΕΞ: Η διαχείριση του προσφυγικού ως απόλυτη προτεραιότητα

ΥΠΕΞ: Η διαχείριση του προσφυγικού ως απόλυτη προτεραιότητα
«Το υπουργείο Εξωτερικών, από την έναρξη των προσφυγικών ροών και κατανοώντας τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης των δοκιμαζόμενων πληθυσμών, αλλά και το όνειρό τους για μία καλύτερη ζωή, έθεσε τη διαχείριση του προσφυγικού ως απόλυτη προτεραιότητα στην ατζέντα του», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του σημερινού διεθνούς προγράμματος «Welcoming Cities for the Refugees», που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η UNESCO.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, «ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ζητώντας επίμονα τη σύγκληση σύσκεψης κορυφής της ΕΕ, ήδη, από τον Απρίλιο του 2015», επισημαίνοντας ότι «πρόκειται, όμως, για μία πρόκληση πολύπλευρη και δυσεπίλυτη» καθώς «οι πρόσφυγες χρειάζονται τρόφιμα, καταλύματα, περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, αιτήματα απολύτως κατανοητά, την κάλυψη των οποίων η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συνδρομή και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και διεθνών οργανισμών».

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε ο κ. Αμανατίδης, έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών για τη στήριξη των προσφύγων. Μεταξύ αυτών, δημιούργησε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το προσφυγικό, με στελέχη από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Η επιτροπή στοχεύει να εργάζεται συστηματικά για τη φροντίδα, την κάλυψη των αναγκών, τη στήριξη και κυρίως την εκπαίδευση των προσφύγων, με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών της UNESCO, στην Κρακοβία της Πολωνίας, παρουσιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας, τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα, καθώς και τις δυσκολίες και την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών για τη στήριξη των προσφύγων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που αποτελούν την κοινή κληρονομιά και παρακαταθήκη όλων μας, και πλήττονται από τους πολέμους και τις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ.

«Θα πρέπει, παράλληλα, με ενεργητικότερο τρόπο, να προστατεύονται από κάθε αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της ταυτότητάς τους, μνημεία εγγεγραμμένα στον κατάλογο Παγκοσμίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως ο ναός της Αγίας Σοφίας», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η UNESCO, αξιοποιώντας την εκπαίδευση ως βασικό όχημά της, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, τομέα στον οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με παγκόσμια απήχηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ