Τσίπρας: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα- Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης

Τσίπρας: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα- Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης
Στη διάρκεια της θητείας Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο, αλλά και στη δική μας χώρα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ηταν ιστορική η παραδοχή Κλίντον το 1999 που παραδέχτηκε τα λάθη των ΗΠΑ στη δικτατορία, τόνισε.

Ο Μπάρακ Ομπάμα εργάστηκε για τις κλιματικές αλλαγές, ενέταξε εκατομμύρια αμερικανούς στο σύστημα υγείας και συνέβαλε για μια ανθρωπιστική λύση στην προσφυγική κρίση, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είναι σημαντικό ότι ένας πρόεδρος απέναντι στην κρίση του 2008 οδήγησε τις ΗΠΑ σε διαφορετικό δρόμο από αυτό που επέλεξε η Ευρώπη και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Οι επιλογές του οδήγησαν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Στην Ευρώπη η επιμονή στη λιτότητα κρατά τις οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη. Προκλήσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν σε πολιτική οπισθοδρόμηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήσαμε ότι η ελπίδα και η προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση.

Η διεθνής κοινότητα το είδε αυτό το 1953 όταν ρύθμισε το χρέος της ηττημένης Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η ισχυρή Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Η Ελλάδα ως οικονομία και κοινωνία αντιμετώπισε πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ.
Σήμερα παρά τις πληγές στεκόμαστε όρθιοι. Βήμα βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία. Εχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη και μειώνουμε αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά της ανεργίας.

Πήραμε πριν από ένα χρόνο δύσκολες αποφάσεις και θέλω να αναγνωρίσω την συνεισφορά του Μπάρακ Ομπάμα για την ηθική και πολιτική στήριξη που παρείχε, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ομπάμα: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης

Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.

Το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη.

Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ