Παυλόπουλος: Η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία

Παυλόπουλος: Η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία
Η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία, δήλωσε το μεσημέρι από την μονή Αρκαδίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του ολοκαυτώματος της μονής.

«Η μονή Αρκαδίου και η εμβληματική ιστορία της για το ελληνικό έθνος, σηματοδοτούν ένα ακόμα μεγαλειώδες όχι. Για αυτό ακριβώς πάντοτε τεκμηριώνουν πως, όπως είχα πει πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός της ελευθερίας, γιατί για μας η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων. Και η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία.

Αγώνας τον οποίο φέρνουμε πάντα σε πέρας ομονοώντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που επίσης παρέστη στις εκδηλώσεις, δήλωσε ότι ο αγώνας των Κρητικών σηματοδότησε την ενότητα του έθνους. «Εδώ στο Αρκάδι, πριν από 150 ακριβώς χρόνια, γράφτηκε ίσως το πιο ένδοξο κεφάλαιο στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης.
Η θυσία του Αρκαδίου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.

Τιμούμε αυτούς τους Κρητικούς αγωνιστές που έδωσαν τη δικιά τους προσωπική μάχη για την ελευθερία και για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ενότητα του ελληνικού έθνους. Τους είμαστε αιώνια υπόχρεοι».

Oι εκδηλώσεις εορτασμού της 150ης Αρκαδικής Εθελοθυσίας, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και πολλών επισήμων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Νωρίς το πρωί, στην μονή Αρκαδίου τελέστηκε συνοδική Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησαν ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος και οι αρχιερείς, μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ακολούθησε παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη, στην πόλη του Ρεθύμνου. Μετά το τέλος της παρέλασης, οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στην μονή Αρκαδίου όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο της μονής και εγκαινίασε τη μόνιμη μουσειακή συλλογή της μονής.

Μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πυριτιδαποθήκη της μονής, όπου πριν από 150 χρόνια ο Kωνσταντίνος Γιαμπουδάκης, μαζί με τους μαχητές του Αρκαδίου, άναψε το φυτίλι και ανατινάχθηκε, ώστε να μην συλληφθεί από τους Τούρκους, παρασύροντας και πολλούς από αυτούς στο θάνατο.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων επισήμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ