Κατρούγκαλος: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού εξάλειψε την αιτία των ελλειμμάτων

Κατρούγκαλος: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού εξάλειψε την αιτία των ελλειμμάτων
Την περίοδο 2010 – 2015 χάθηκαν 44 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους έναντι 1,8 δισ. την περίοδο 2015 - 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό.

«Περίπου 44 δισ. ευρώ βγήκαν από τις τσέπες των συνταξιούχων το 2010 – 2015. Από την άλλη 1,1 δισ. ευρώ είναι από το ΕΚΑΣ και 698 εκατ. ευρώ οι παρεμβάσεις του νόμου του 2016. Επαναλαμβάνω 44 δισ. έχετε κλέψει από τους συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «την περίοδο 2010 – 2015 μεταφέρθηκαν για τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων 214 δισ.. Πώς γίνεται να δίνει τα 2/3 του χρέους στον πίθο των Δαναΐδων και να παίρνεις και 44 δισ. από τους συνταξιούχους;». «Εμείς κάναμε τη μικρότερη δυνατή προσαρμογή. Οι συνταξιούχοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται, μπορεί τα 698 εκατ. να είναι μία σταγόνα μπροστά στα 44 δισ., αλλά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», πρόσθεσε.

«Έχετε θράσος να ασκείτε κριτική για την αναπροσαρμογή των επικουρικών. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σήμαινε ότι 750 εκατ. ευρώ έπρεπε να περάσουν αμέσως σε μείωση όλων των συντάξεων. Εμείς προστατέψαμε τους μικρούς και τους μεσαίους συνταξιούχους και μόνο το 10% επλήγηκε. Διασφαλίσαμε ότι θα πάρουν σύνταξη και την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου σηκώθηκε όρθια και φώναζε «ντροπή». «Αν υπήρχε ντροπή δεν θα είχατε καταθέσει αυτή την επερώτηση. Και όσο και αν φωνάζετε, είστε λίγοι πια. Δεν ακούγεστε», της απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, «εξάλειψε την γενεσιουργό αιτία των ελλειμμάτων που ήταν η αναντιστοιχία εισφορών – συντάξεων λόγω του συστήματος πατρωνίας που είχαν δημιουργήσει τα κόμματα του πελατειακού κράτους. Ήταν τα χειρότερα των δύο κόσμων που επικρατούσαν».

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «η προσωπική διαφορά όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση είναι εγγυημένη από το νόμο. Όταν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στη ΔΕΘ για μείωση δαπανών, πού χτυπά το καμπανάκι;».
Επίσης δεσμεύθηκε ότι «και στο επίπεδο των εισφορών και στο επίπεδο των συντάξεων το νέο σύστημα δίνει καλύτερα αποτελέσματα για όσους έχουν κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Πόσοι είναι αυτοί; Το 80% των μισθωτών, το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 95% των αγροτών».

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ