Μητσοτάκης: Χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Μητσοτάκης: Χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Η δυναμική της πραγματικής οικονομίας είναι πραγματική. Υπάρχει μια σειρά πλεονεκτημάτων όπως η θέση και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ευρω-αραβική Σύνοδο.

Όπως είπε παρότι η χώρα διαθέτει σημαντικές δυνατότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Δυστυχώς ο χρόνος τρέχει και πολλές ευκαιρίες μένουν ανεκμετάλλευτες.

Αυτό που λείπει από την χώρα είναι μια κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις και θα καταστήσει την χώρα διεθνή επενδυτικό προορισμό. Μια κυβέρνηση που θα μιλά την γλώσσα των αγορών και όχι των συνιστωστών, τόνισε.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να τα κάνει αυτά. Το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο δεσμεύει την πολιτική για τα επόμενα χρόνια ενώ χρησιμοποιεί λάθος μίγμα με πολύ υψηλούς φόρους.

Η ανάκαμψη, όπως είπε, που είχε ξεκινήσει το 2014 διεκόπη βίαια. Θα είχαμε 21 δισ. ευρώ παραπάνω ΑΕΠ και αυτό είναι το κόστος των τραγικών χειρισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Χρειάζεται ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα πηγαίνει πάνω από το μνημόνιο. Ένα σχέδιο που η Ελλάδα θα είχε την ιδιοκτησία του. «Εχουμε προτείνει στοχευμένες μειώσεις δαπανών για να μειωθούν οι φόροι», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους επενδυτές είναι η φορολογική αβεβαιότητα. Δεν μπορεί να αλλάζουν οι συντελεστές επειδή άλλαξε όχι κυβέρνηση αλλά υπουργός, τόνισε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Η ώρα που θα αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας πλησιάζει και θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας από την πρώτη ημέρα.

Όπως τόνισε χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας που θα απενοχοποιεί το επιχειρηματικό κέρδος. «Για τη διευκόλυνση επενδύσεων έχουμε σχεδιάσει ένα μηχανισμό επαφής. Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανάλογα με τον κλάδο και την χώρα προέλευσης ώστε ο επενδυτής να μιλά με ένα εξειδικευμένο στέλεχος του κράτους».

Το ζήτημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων θα είναι υπό την άμεση παρακολούθησή μου, τόνισε.

Χαρακτήρισε επαρκές το πλαίσιο για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις για το οποίο υπάρχουν ειδικά Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τις χρήσεις γης, ενώ λειτουργεί κεντρική αδειοδοτική αρχή στο υπ. Οικονομίας.

Το κλειδί για να προχωρήσουμε είναι η «αξιοπιστία» και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει καθυστερήσει να δώσει λύσεις στα κόκκινα δάνεια. Το θέμα πρέπει να προχωρήσει γιατί μπορεί να ανοίξει δυνατότητες για ξένες επενδύσεις.

Μεγάλος ασθενής είναι και το κράτος. Αυτό θα το αλλάξω. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω όσα ξεκίνησα ως υπουργός.

Ο λόγος που επιμένουμε στην διεξαγωγή εκλογών δεν είναι η υπέρμετρη φιλοδοξία. Μας κινητοποιεί το ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αποφασισμένη κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα.

Κάλεσε τους επενδυτές να επενδύσουν από τώρα. Το μεγαλύτερο μέρισμα θα το έχουν αυτοί που θα πιστέψουν έγκαιρα στην Ελλάδα και τις δυνατότητές της, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ