ΣτΕ: «Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία»

ΣτΕ: «Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία»
Αιχμηρή είναι η απάντηση της Ένωσης των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις μετά την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες και συστήνει αυτοσυγκράτηση σε όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο για την αποστολή και τον ρόλο του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης των μελών του ΣτΕ προχωρά στην υπενθύμιση των «αυτονόητων σε μία δημοκρατική πολιτεία» αναφέροντας ότι:
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.

Καταλήγοντας τονίζει ότι «κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ