Σκουρλέτης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

Σκουρλέτης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, απέστειλε χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια και την Οικονομική Ανάπτυξη «Energy Market: Unlocking Greece's Economic Potential», που πραγματοποιείται στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με τη «δεξαμενή σκέψης» Hellenic Association for Energy Economics.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική και πως η χώρα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Ειδικότερα, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο προωθούμενο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην έναρξη τον Μάιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP καθώς και στην επέκταση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και στα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Ιράν.

Ο χαιρετισμός του ΥΠΕΝ:

«Κυρίες και κύριοι, αξιότιμοι ομιλητές

Εύχομαι ειλικρινά να είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες οι συζητήσεις στο σημαντικό αυτό Διεθνές Συνέδριο, στο οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να παραβρεθώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όσοι είστε εδώ, ειδικοί της αγοράς και της ενέργειας, δυνητικοί επενδυτές, αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χωρών και θεσμών, ξέρετε πάρα πολύ καλά τον πραγματικό συσχετισμό των πραγμάτων.

Γνωρίζετε πόσο καταλυτικά μπορεί να λειτουργήσει η κατασκευή ενός ενεργειακού αγωγού για την γέννηση ενός συμπληρωματικού έργου, μιας παράπλευρης διαδρομής. Γνωρίζετε πόσο έντονα πολιτικά στοιχεία μπορεί να έχει ένα οικονομικό εγχείρημα, αλλά και πόσο επηρεάζει η οικονομία την πολιτική. Γνωρίζετε πόσο ευνοούνται τα ενεργειακά έργα από ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και πόσο μπορεί να ευνοηθεί αυτή η σταθερότητα από τα ενεργειακά έργα.

Με απλά λόγια, η αλληλεπίδραση είναι μια πολύ σημαντική έννοια της πραγματικής οικονομίας. Κι εμείς, αλληλεπιδρούμε δημιουργικά.

Σήμερα, η Ελλάδα, αντιμέτωπη με σημαντικές δυσκολίες, επιμένει να δημιουργεί θετικές προσδοκίες στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της γεωπολιτικής. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που καταφέρνει, ανεξάρτητα των συνθηκών, να αποτελεί νησίδα σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα με την ενεργητική εξωτερική πολιτική μας, ασκούμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία επιμένει να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι υψώνουν τείχη.

Μια τέτοια γέφυρα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο οποίος ξεκινά να κατασκευάζεται τον Μάιο. Πρόκειται για ένα έργο που συγκεντρώνει τεράστιες δυνάμεις, ελπίδες και δυνατότητες με ανάλογα οφέλη, έμμεσα και άμεσα, για την ελληνική οικονομία. Ένα έργο που φέρνει πιο κοντά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κασπίας με τα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης. Μια δυναμική ενεργειακή διαδρομή που εδραιώνει την ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της εξασφάλισης πολλαπλών ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Στην ίδια λογική εντάσσεται η επέκταση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB. Για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Ιράν. Για τη διερεύνηση νέων, εναλλακτικών οδεύσεων του ρωσικού φυσικού αερίου. Για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σταματώ εδώ, όχι λόγω έλλειψης σχεδίων, μα λόγω των περιορισμών της τοποθέτησής μου.

Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη σημαντικών ενεργειακών συνεργειών με όρους ασφάλειας και σταθερότητας. Συνομιλεί με όλους και αναδεικνύει όσα μας ενώνουν.

Και είμαστε βέβαιοι ότι όσα κάνουμε στο πεδίο της εξωστρέφειας, θα επιστρέψουν πολλαπλάσια στο εσωτερικό της χώρας, όπου ετοιμάζουμε σημαντικές αλλαγές. Ταυτόχρονα με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύονται από την κοινή στρατηγική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: προωθούμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επεξεργαζόμαστε την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν αγωγοί. Κάνουμε παρεμβάσεις για την γεωθερμία και τη βιομάζα. Ευνοούμε την ανάπτυξη της ηλιοθερμίας και παρεμβαίνουμε στα ελληνικά νησιά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των υβριδικών μονάδων.

Έχουμε πολλά να κάνουμε, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα πετύχουμε και πραγματικά, θα μπορέσουμε να «ξεκλειδώσουμε» το οικονομικό δυναμικό της χώρας.

Σας ευχαριστώ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ