Τσίπρας: Θέλουμε ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη - Γκούρια: Στηρίζουμε τη χώρα

Τσίπρας: Θέλουμε ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη - Γκούρια: Στηρίζουμε τη χώρα
Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε την κρίσιμη στιγμή και το 2016 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Α. Γκούρια.

Υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που το δείχνουν: ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Αυτά θα έχουν θετικές επιδράσεις και θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο αλλά και άρση των capital controls.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αποκατασταθεί η εικόνα της οικονομίας και υπάρξει αύξηση των επενδύσεων και μια «θετική έκρηξη».

«Είμαι ευτυχής που ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται αυτή την άποψη», τόνισε. Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να συζητάμε μόνο την ανάκαμψη αλλά και πως θα μοιράσουμε δίκαια τους καρπούς της ανάκαμψης. Πώς θα επουλώσουμε πληγές που άνοιξαν πέντε χρόνια λάθος προγραμμάτων διάσωσης.

«Κύριος στόχος της συζήτησης είναι πως η ανάκαμψη θα έχει κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και χαιρέτησε την εκτίμηση και του ΟΟΣΑ ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και σύγκρουση με «συμφέροντα».

Συμφωνούμε τη σύσταση ότι οι βασικοί θεσμοί της αγοράς εργασίας πρέπει να επανεξεταστούν και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και γι’ αυτό πρέπει να αυξηθεί.

Τα σωστά συστήματα διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητα, τόνισε. Συμφωνούμε και με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το χρέος.

Πιστεύουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του κόστους του προγράμματος, της ανάγκης να δημιουργηθούν, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Γκούρια: Στηρίζουμε τη χώρα

Ηρθαμε εδώ για να παρουσιάσουμε τη μελέτη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα για να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί η χώρα να στηρίζεται στον Οργανισμό.

Συμφωνήσαμε πέρυσι να ξεκινήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, τόνισε ο Α. Γκούρια. Είναι δύσκολο να φανταστείς άλλη χώρα του ΟΟΣΑ που να έχει βιώσει τέτοια κρίση, τόνισε.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ωθήσει την εμπιστοσύνη, τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εξηγήσετε στον λαό το εύρος και το αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων και γιατί αυτό θα είναι προς όφελός τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ