Σόιμπλε: Η λύση στο προσφυγικό είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Σόιμπλε: Η λύση στο προσφυγικό είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα
"Υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο Γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει την έκκλησή του για εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

"Πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ευρώπη να θεωρείται σημαντική", δηλώνει ο κ. Schaeuble σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G-20 που αρχίζει αύριο στην Σανγκάη και ζητεί "δραματική" μείωση του αριθμού των προσφύγων, "διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε πια".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η χώρα του κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Συρία δεσμεύθηκε να διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής βοήθειας και προσθέτει: "Ενθάρρυνα την καγκελάριο Angela Merkel για αυτή την δέσμευση. Τώρα θα προσκαλέσουμε και άλλους να κάνουν κάτι περισσότερο".

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Wolfgang Schaeuble τονίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, "ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο", καθώς "ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε κακοτυχίες", ενώ επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση και κάνει λόγο για τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους.

"Έρχεται κάποτε η στιγμή όπου τα όλο και περισσότερα χρέη μετατρέπονται σε κρίση αξιοπιστίας. Σε αυτό βοηθά μόνο ένα πράγμα: πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει - και επιτέλους να το εφαρμόσουμε", συνεχίζει ο κ. Schaeuble και ασκεί οξεία κριτική στις προσπάθειες που καταβάλλονται, όπως λέει, στην Ευρώπη να τεθούν και πάλι υπό αμφισβήτηση οι κανόνες που υιοθετήθηκαν τον Ιανουάριο για την κατά προτεραιότητα ευθύνη των ιδιοκτητών και των δανειστών των τραπεζών σε περίπτωση προβλήματος (bail-in).

"Έτσι δεν χτίζεις αξιοπιστία. Με ενοχλεί τρομερά ότι λίγες μέρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες bail-in, φταίνε και πάλι οι κανόνες", δηλώνει χαρακτηριστικά και απορρίπτει τις εισηγήσεις για περί διοχέτευσης στην αγορά φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

"Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να φέρουμε περισσότερη σταθερότητα στις αγορές", τονίζει και σημειώνει ότι "κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Lehman είναι η αιτία της νέας αστάθειας", για να συμπληρώσει: "Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, ο κ. Schaeuble απορρίπτει την θεωρία που θέλει ως υπεύθυνη την υπερβολική ρύθμιση. "Διαφωνώ. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Υπήρξε αξιοσημείωτη κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή (Bafin) κάνει εξαιρετική δουλειά και εμπιστεύομαι και την ευρωπαϊκή αρχή. Δεν θα επιτρέψω όλα τα προβλήματα να χρεωθούν στην Γερμανία".

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης δεν ανησυχεί πάντως για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές και την διόρθωση των αναπτυξιακών προοπτικών προς τα κάτω. "Δεν βλέπω δείγματα για κάτι τέτοιο, παρά την αναστάτωση", σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ