Κατρούγκαλος: «Σκληρή η διαπραγμάτευση με του θεσμούς»

Κατρούγκαλος: «Σκληρή η διαπραγμάτευση με του θεσμούς»
Για "σκληρή διαπραγμάτευση" η οποία θα συνεχιστεί και αύριο έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η συνάντηση έγινε "σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης".

"Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας", πρόσθεσε.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαμήνυε τι οι δανειστές δεν έβαλαν θέμα μείωσης των συντάξεων αλλά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επιφυλακτικοί έναντι των ελληνικών προτάσεων.

Η Αθήνα παραδέχεται από χθες ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη τόσο επειδή το ΔΝΤ βάζει περισσότερα από τους Ευρωπαίους στην εξίσωση όσο και επειδή όλοι οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί, ενώ συνδέουν το ασφαλιστικό με το δημοσιονομικό μέχρι το τέλος του 2018, γεγονός που αυτομάτως θέτει θέμα μείωσης των συντάξεων εάν δεν καλύπτονται τα κενά.

Στη σημερινή συζήτηση μετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Και το φορολογικό στο μενού της αξιολόγησης

Εν τω μεταξύ από την χθεσινή πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών προέκυψε ότι οι αλλαγές στην φορολογία θα συμπεριληφθούν στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Μάλιστα, οι προτάσεις της Αθήνας αναμένεται να παραδοθούν στους εκπροσώπους του κουαρτέτου είτε σήμερα είτε αύριο και μαζί με το ασφαλιστικό να κατατεθούν ένα πολυνομοσχέδιο ή δυο νομοσχέδια εντός των προσεχών εβδομάδων.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο πώς θα ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά στην φορολογική κλίμακα αλλά και το ύψος των συντελεστών, ποια εισοδήματα θα επιβαρυνθούν αλλά και το τί θα γίνει με τη φορολογία αγροτών και ενοικίων για τα οποία υπάρχουν δεδομένες προβλέψεις στον προϋπολογισμό.

"Η πρώτη μέρα είναι πάντα αναγνωριστική, θα εξετάσουμε ποια ζητήματα εκκρεμούν και θα αποφασίσουμε για την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα", είπε χθες αναχωρώντας από τις συζητήσεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ