Κομισιόν: Η ΕΕ είναι ισχυρότερη από την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης

Κομισιόν: Η ΕΕ είναι ισχυρότερη από την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης
Ως βαριά δοκιμασία αναγνωρίζει το προσφυγικό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, ωστόσο όπως αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρότερη από αυτή την πρόκληση, και «εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την προσφυγική κρίση, τότε όλες οι άλλες κρίσεις θα είναι παιχνιδάκια».

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Τίμερμανς εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, θεωρεί πολύ σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου με τη χώρα αυτήν, όχι μόνον για την προσφυγική κρίση, αλλά και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Κατά την άποψή του είναι αναγκαίο να φέρει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός της Τουρκίας, τόσο τη Ρωσία όσο τις ΗΠΑ και το Ιράν για τη συζήτηση της ειρήνης στη Συρία, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο και να μην έρχονται στην Ευρώπη, και αυτό μπορεί να γίνει εάν βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτές τις χώρες, όπου απαραίτητα για αυτό είναι σχολεία, εργασία και ιατρική περίθαλψη.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει τη μετεγκατάσταση προσφύγων και ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην έρχονται στην Ευρώπη μέσω των παράνομων διακινητών, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να ταυτοποιεί τους πρόσφυγες εκεί όπου βρίσκονται και κατόπιν να τους φέρνει στην Ευρώπη.

Μόνον τότε μπορεί να γνωρίζει κανείς επακριβώς ότι βοηθά τους πραγματικούς πρόσφυγες και μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποτρέψει τον πνιγμό τόσων πολλών ανθρώπων στη Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο Φραντς Τίμερμανς απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για την καθιέρωση ενός «Μίνι Σένγκεν», ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις υπάρχουσες καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος αλλά πολύ αργά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι στην ΕΕ να μην υποστηρίζουν πλέον την πολιτική της στο θέμα του ασύλου.

Παρόλα αυτά ο ίδιος, όπως είπε, δεν πιστεύει σε μια διάλυση της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ είναι το καλύτερο που υπάρχει, ο ίδιος δεν έχει δει κάτι καλύτερο στην ευρωπαϊκή ιστορία και ως εκ τούτου έχει μεγάλη αξία να καταβληθούν προσπάθειες ώστε αυτή η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε διάλυση της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ