Τσακαλώτος: Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους πριν τα Χριστούγεννα

Τσακαλώτος: Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους πριν τα Χριστούγεννα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους πριν τα Χριστούγεννα ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων στο δεύτερο μισό του 2016.

Η χώρα δεν έχει εκδόσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.

Μιλώντας στο περιθώριο μιάς εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο Τσακαλώτος είπε ότι είχε συναντηθεί επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου χθες για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές. «'Ηταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση [των τραπεζών] και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά», είπε και συμπλήρωσε «Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές. «Δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν τα Χριστούγεννα», επεσήμανε ο Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια».

Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές.

«'Οταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», κατέληξε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ