ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το β' εξάμηνο του 2016

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το β' εξάμηνο του 2016
Η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και οι εξαγωγές θα διατηρούν τη δυναμική τους, αναφέρει ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (OECD Economic Outlook).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και 1,2% το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. «Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το 2017, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», σημειώνει.

Για την ανεργία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ποσοστού της φέτος στο 25,2% από 26,5% πέρυσι και περαιτέρω μείωση το 2016 στο 24,8% και το 2017 στο 23,4%. «Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά βαθμιαία, κάτι που τονίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας», σημειώνει η έκθεση.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,9%) φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 και το 2017 (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να αυξηθεί στο 7,7% το 2016 (σ.σ. στο έλλειμμα λαμβάνεται υπόψη και η πρόβλεψη για την κρατική στήριξη στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών), για να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 181,3% του ΑΕΠ πέρυσι στο 190% φέτος και στο 200% το 2016, πριν υποχωρήσει το 2017 στο 197,4% του ΑΕΠ. «Η επιτυχής διαπραγμάτευση για τη μείωση του βάρους χρέους μπορεί να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη», σημειώνει η έκθεση.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να σημειώσει έλλειμμα -0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2016 και το 2017 (1,2% και 1,9%, αντίστοιχα).

«Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει η έκθεση.

«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάρος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Υστερεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Εξάλλου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η μείωση της ανεργίας θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών-μελών του οργανισμού, αντισταθμίζοντας εν μέρει την επίπτωση της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες οικονομίες.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι από τις πιο «εύρωστες» χώρες του Οργανισμού, με τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να αγγίζει το 2,4% το 2017. Αντιθέτως, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017.

«Στην Ευρώπη οι νομοθέτες θα πρέπει να 'χτίσουν' πάνω στην εξελισσόμενη ανάκαμψη που ξεκίνησε από την ΕΚΤ, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν οικονομικό δυναμισμό με μεγαλύτερη διάρκεια», σχολιάζει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Catherine Mann.

«Ένα κατακερματισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλά επίπεδα χρέους σε νοικοκυριά και εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, δημιουργεί εμπόδια στο νέο δανεισμό και μειώνει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης», συμπληρώνει.

«Κατεβάζει ταχύτητα» η κινεζική οικονομία

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί στο 6,5% το επόμενο έτος και στο 6,2% το 2017, με τον Οργανισμό να αφήνει να εννοηθεί πως οι νομοθέτες της χώρας έχουν «δουλειά μπροστά τους» καθώς ο ασιατικός γίγαντας προσπαθεί να προσαρμοστεί στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, καθώς κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, τις οποίες χρειάζεται η Κίνα.

Ο Οργανισμός, που προβλέπει πως η κινεζική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με 6,8%, σημειώνει επίσης πως το πραγματικό κόστος δανεισμό συνέχισε να αυξάνεται εν μέσω συνεχούς μείωσης των τιμών παραγωγού, κάτι που περιορίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων και αυξάνει το χρέος τους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% το γ' τρίμηνο – σε ετήσια βάση- εμφανίζοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, εν μέρει λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της μείωσης των κινεζικών επιτοκίων για έκτη φορά σε σχεδόν έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΟΣΑ προέβλεπε πως η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% φέτος και 6,5% το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ