Bloomberg: Το 92% των οικονομολόγων είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Bloomberg: Το 92% των οικονομολόγων είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Περίπου 92% των ειδικών που ρώτησε το Bloomberg συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει κάποιου είδους ελάφρυνση στο βάρος του χρέους της, στηρίζοντας την πρόσφατη έκκληση της Christine Lagarde για διευκόλυνση του χρέους.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε αυτή την εβδομάδα ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για παράταση των προθεσμιών λήξης στα επιτόκια».

Επιπλέον, το 90% των 42 οικονομολόγων με τους οποίους μίλησε το Bloomberg αναμένει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό καταδεικνύει ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης έχει ήδη εκτονώσει τον κίνδυνο του Grexit, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την άποψη των ειδικών. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια από τη νέα διάσωση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να αποφύγει μία αθέτηση πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μία επιμήκυνση του περιθωρίου στο χρέος της Ελλάδας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αναζητά τρόπους που θα συνδράμουν τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Στο 177% του ΑΕΠ το 2014, το κυβερνητικό χρέος της Ελλάδας είναι το πιο βαρύ σε σχέση με αυτό των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με μεγάλη διαφορά, σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα στην ΕΕ, έχει χρέος που ισούται με το 132% του ΑΕΠ της.

Όπως ανέφερε ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη, η «πολιτική βούληση» ώστε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη υπονοεί ότι επίκειται κάποια ελάφρυνση χρέους, ενώ χρειάζεται πολλή δουλειά για να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να είναι «αρκετή, ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να λάβει μέρος στην οικονομική αρωγή», τόνισε ο ειδικός. «Πρέπει να είναι πολιτικά εφικτή για τη γερμανική και τις άλλες εθνικές κυβερνήσεις, γεγονός που θα αποκλείσει ονομαστικό κούρεμα. Και πρέπει να δίνει κίνητρο – να είναι συμβατή κατά κάποιον τρόπο, ώστε να μην αποδυναμώσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ