Ολονυκτία η συνεδρίαση της Ολομέλειας - Χαράματα η ψηφοφορία

Ολονυκτία η συνεδρίαση της Ολομέλειας - Χαράματα η ψηφοφορία
Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής άρχισε πριν από λίγο η Διάσκεψη των προέδρων για να αποφασίσει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια.

Η Ολομέλεια θα μετατραπεί σε ολονυκτία με την ψηφοφορία να γίνεται χαράματα Παρασκευής

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρίαση τωναρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώραςξεκίνησε με ένταση, φωνές και μία ώρα καθυστέρηση .

Με το καλημέρα υπήρξαν διαφωνίες για το αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας. Τελικά, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τσακαλώτος: Οσοι δεν συμφωνούν με το κατεπείγον μας πάνε σε δάνειο-γέφυρα

Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις και στην Ελλάδα που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο–γέφυρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής που εκλήθησαν να αποφασίσουν για το κατεπείγον της ψήφισης της συμφωνιας με τους θεσμους για τη χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Είχαμε εντολή να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για δάνειο-γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας γιατί αρχίζουν να συνεδριάζουν επί του θέματος και τα άλλα κοινοβούλια είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και σημείωσε: αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα, η Φιλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο–γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup την λύση του δανείου – γέφυρα.

Με μια ώρα καθυστέρηση

Η κοινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και τελικά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:45.

Καυγάς Φίλη-Σαμοΐλη

Για περίπου μία ώρα ο προεδρεύων Στέφανος Σαμοΐλης διαφωνούσε με βουλευτές, ενώ αρπάχτηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ο κ Φιλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα και ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής «Να ψηφίσουμε χρόνο λήξης της συνεδρίασης», τόνισε ο κ. Φίλης και πρότεινε να λήξει στις 4 το μεσημέρι, ωστόσο ο κ Σαμοΐλης απέρριπτε την πρόταση, στηριζόμενος στον Κανονισμό της Βουλής, κάνοντας τον κ. Φίλη έξαλλο.

Ο κ. Φίλης είπε να διεξαχθεί η διαδικασία με καθαρό τρόπο, χωρίς αναβλητικότητα, να είναι σαφής. «Ο πρώτος κανόνας είναι το πότε τελειώνει μία διαδικασία ώστε να μοιραστεί ο χρόνος και να μιλήσουν όλοι, αλλά το θέμα είναι πότε τελειώνει η διαδικασία. Γιατί έτσι παρακάμπτεται δια της πλαγίου το κατεπείγον» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σαμοΐλη. «Κάνετε πρόταση μομφής στο προεδρείο;» αναρωτήθηκε με τον κ. Φίλη ανταπαντά πως «αν δεν βάλετε ώρα θα δουμε πράγματα για γέλια το βράδυ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ