Καμπαντελίς: Το Βερολίνο να πάρει μαθήματα ιστορίας αντί να παραδίδει μαθήματα οικονομίας

Καμπαντελίς: Το Βερολίνο να πάρει μαθήματα ιστορίας αντί να παραδίδει μαθήματα οικονομίας
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γερμανικό λαό ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ καλεί το Βερολίνο να αναλογιστεί τη θέση του στην Ευρώπη και να πάρει μαθήματα Ιστορίας, πέρα από το να δίνει μόνο μαθήματα οικονομίας.

Η επιστολή, που ξεκινά με τη φράση «Αγαπητέ μου φίλε», καταδεικνύει πόσο επιβαρύνθηκαν οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Γερμανία -δύο από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.

Η Ευρώπη, αγαπητέ μου φίλε, δεν καταλαβαίνει την επιμονή της χώρας σου να ακολουθείται τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξέχασε μήπως η χώρα σου τη στήριξη που της προσέφερε η Γαλλία αμέσως μετά τα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματός σου;

Ο Καμπαντελίς συνεχίζει καταγράφοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ανάκαμψη της μεταπολεμικής Γερμανίας και αναφέρει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, τη συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους και το διπλωματικό "πράσινο φως" που δόθηκε το 1989 για την επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το Βερολίνο θα πρέπει να θυμηθεί αυτό το μάθημα ιστορίας ενώ δίνει στην Αθήνα μαθήματα οικοκυρικών, γράφει ο Καμπαντελίς. Η Γαλλία και η Ευρώπη επέτρεψαν στη Γερμανία να γίνει η δύναμη που είναι σήμερα... Αγαπητέ μου φίλε, η Γερμανία πρέπει να συνέλθει, και γρήγορα! καταλήγει.