Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και σενάρια ανασχηματισμού μετά την συμφωνία

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και σενάρια ανασχηματισμού μετά την συμφωνία
Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, με σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης να έρχονται στην επιφάνεια μετά τις απώλειες 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο και συμβολίζουν την απώλεια της δεδηλωμένης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρωθυπουργόςεξέδωσε ανακοίνωση στην οποια ξεκαθαρίζειότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και κατόπιν η αντιμετώπιση των ενδοκυβερνητικών διαφοροποιήσεων.

Σημειώνεται ότι υπέρ του των ελληνικών προτάσεων ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου 8 βουλευτές δήλωσαν παρών και 7 απουσίαζαν. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Από τους 162 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνο 145 απάντησαν θετικά στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθούν στην πρόταση της κυβέρνησης ως ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 διαφοροποιήσεις βουλευτών που απείχαν, ψήφισαν παρών ή ΟΧΙ, ήρθαν να προστεθούν και 15 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν θετικά και διαφοροποιήθηκαν εκ των υστέρων εκφράζοντας την διαφωνία τους με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι από τους 145 βουλευτές της συμπολίτευσης που ψήφισαν θετικά, μόνο οι 132 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ από το σύνολο των 149 βουλευτών του.

Με δεδομένο ότι οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν σε κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν με τους εφαρμοστικούς νόμους, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σκληρύνει την στάση του και από την Δευτέρα εκτιμάται ότι:

• θα ζητήσει τις παραιτήσεις των Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη από την κυβέρνηση και αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό. Σε καίριες θέσεις θα αξιοποιηθούν ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα καθηγητές πανεπιστημίου προκειμένου να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις

• παράλληλα θα βάλει μπροστά τις διεργασίες για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία της Βουλής εκτός εάν υπάρξει παραίτησή της. Η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε λόγο για αντισυνταγματική διαδικασία δηλώντας παρούσα στο κρίσιμο νομοσχέδιο, ήταν ουσιαστικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ταραχώδη σχέση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου

• τέλος ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στις απομακρύνσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα όσων ψήφισαν αρνητικά (I. Γαϊτάνη και Ελ. Ψαρέα) ακόμα και να ζητήσει να παραδώσουν τις έδρες τους όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του κόμματος και των υποψήφιων βουλευτών προεκλογικά.

Εκτιμάται ακόμη πως θα επιδιώξει να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προκειμένου να εξασφαλίσει νέους συμμάχους, αφού το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι 32 συνολικά βουλευετές που διαφοροποιήθηκαν δεν πρόκειται να βάλουν πλάτη στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να συνεχίσει τις επικοινωνίες με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν αποκλείεται να προτείνει την συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στη κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού.