Κοινή γραμμή ακολουθούν τα πολιτικά κόμματα πριν το Eurogroup - Το κοινό ανακοινωθέν

Κοινή γραμμή ακολουθούν τα πολιτικά κόμματα πριν το Eurogroup - Το κοινό ανακοινωθέν
Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ), αποφάσισαν ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος και προχώρησαν στη συγγραφή κοινής ανακοίνωσης - επιστολής, η οποία θα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας - Μαραθώνια η σύσκεψη, ξεπέρασε τις επτά ώρες, ενώ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνομίλησαν κατά τη διάρκειά της με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Το κείμενο καταγράφει την κοινή θέση όλων των αρχηγών για λύση εντός ευρωζώνης, ενώ έχει αναφορά και στο θέμα του χρέους

Σχεδόν 7 ώρες διήρκεσε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι ελληνικές προτάσεις αποτυπώνονται σε κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, το οποίο καταγράφει τα επόμενα βήματα, αλλά και τα αιτήματα της Αθήνας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις αύριο, Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής, όπως συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο καταγράφει την κοινή θέση όλων των αρχηγών για λύση εντός ευρωζώνης, ενώ έχει αναφορά και στο θέμα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν ώστε να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν:
Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

 • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
 • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
 • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
 • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
 • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
 • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

 • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
 • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
 • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
 • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
 • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους πολιτικούς αρχηγούς

Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χτεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη σύσκεψη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Προέδρικό Μέγαρο.

Μεϊμαράκης: Η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού

Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή απέδειξε ότι βάζει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της χώρας. Μας ενδιαφέρουν οι πολίτες, η ανάπτυξη της κοινωνίας και η κοινωνική συνοχή, είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ.

Προσήλθα με διάθεση συνεννόησης αλλά πρέπει να παρατηρήσω ότι η συνάντηση άργησε πολύ και αυτό ήταν σε βάρος της οικονομίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι πριν δέκα ημέρες ή τρεις μήνες. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδισε χρόνο αλλά ουσιαστικά έχανε χρόνο.

Είμαστε στο και πέντε, η χώρα επιστρέφει στα ελλείμματα και οι τράπεζες είναι κλειστές. Οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες του δημοκρατικού τόξου να συμβάλουν.

Πρέπει να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία. Η ανακοίνωση μας εκφράζει και θα συμβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Θα ζητήσουμε βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα κάνουμε όλες τις κινήσεις που πρέπει. Για το εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας απάντησε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός.

Θεοδωράκης: Αμεσα συμφωνία

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και ανάπτυξη. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για όσα έγιναν πριν το δημοψήφισμα αλλά κυρίως για όσα πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλο.

Εκανα την πρόταση και συμφώνησαν όλοι ότι δεν θα δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός για να μην μπορεί να γίνει εκμετάλλευση, είπε ο αρχηγός του Ποταμιού.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνουν οι εταίροι, είπε και σημείωσε ότι πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη την ανάγκη του τραπεζικού συστήματος. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ανάγκη να τεθεί το θέμα του χρέους.

Κουτσούμπας: Διαφωνούμε συνολικά

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού και εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός από την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κείμενο που συμφώνησαν τα άλλα κόμματα.

Κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια και σκληρά μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση «εκτός ευρώ» είπε ότι προωθείται συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα ή Grexit και ελληνική χρεοκοπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ