Τσίπρας: «Δώστε μου περισσότερο δύναμη για να καταφέρω περισσότερα την Δευτέρα»

Τσίπρας: «Δώστε μου περισσότερο δύναμη για να καταφέρω περισσότερα την Δευτέρα»
Συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους το δημοψήφισμα. Μόλις ανακοινώθηκε, ήλθαν καλύτερες προτάσεις. Με το «όχι» θα κλείσω τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες, τονίζει ο πρωθυπουργός. Αιχμές για τη στάση των υπουργών οικονομικών του Eurogroup.

Αυτό το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια. Ο κόσμος γνωρίζει τι καλείται να επιλέξει. Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ώρα κάθε στιγμή αλλά η ουσία είναι συγκεκριμένη. Βεβαίως θέλουμε Ευρώπη, αλλά θέλουν να ζήσουμε στην Ευρώπη, να αναπτυχθούμε, να είμαστε ισότιμοι, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Ant1.

Το ερώτημα, σημείωσε, είναι αν θα δεχτούμε μια μη βιώσιμη λύση ή θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να βρούμε μια καλύτερη λύση.

Χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα «ναι» ή «όχι» στην Ευρώπη. Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά ισχυρή πίεση για να βρεθεί μια καλύτερη λύση.

Από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε, έκανα ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεκδικήσω μια συμφωνία που θα δίνει διέξοδο. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα συνέθεταν μια τέτοια συμφωνία:

* να μην έχουμε μέτρα σκληρής λιτότητας και να τα βάρη να μην τα φορτωθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
* να έχουμε επαρκές χρηματοδοτικό πακέτο
* να έχουμε αναδιάρθρωση χρέους.

Ετσι, θα μπορούν να έρθουν να επενδύσεις και θα βγούμε στις αγορές.

Προσπάθησα για ένα συμβιβασμό. Εκανα βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Θέλαμε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδέχτηκα μέτρα λιτότητας αλλά έβαλα δική μας σφραγίδα: να μην βαρύνουν τους πολλούς αλλά τους έχοντες. Χρειάζεται, όμως, αναδιάρθρωση χρέους.

Παραμένει η πρόταση

Η πρότασή μας είναι στο τραπέζι αλλά πήρα τελεσίγραφο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Απέναντι σε ιστορικές αποφάσεις, πρέπει να ρωτήσεις τον λαό.

Εγω είχα συγκεκριμένη εντολή και αυτό έπραξα. Εξάντλησα τις ανθρώπινες αντοχές αλλά και τις αντοχές της οικονομίας αλλά όταν είδα το τελεσίγραφο έφυγα από το τραπέζι, συμπλήρωσε.

Αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι η απόσταση ήταν 60 εκατ. ευρώ. Όπως είπε υπήρξε διαφορά στα μέτρα αλλά και στην ουσία, όπως τα εργασιακά και οι συντάξεις.

Το διετές πρόγραμμα

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, υπογράμμισε, η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Δεν είναι όμως μόνο τα προαπαιτούμενα αλλά επίσης το χρηματοδοτικό και το χρέος.

Αν δεν διασφαλίσουμε ότι για 1,5 χρόνια δεν έχουμε εξασφαλίσει τις ανάγκες και δεν συνομολογήσουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα.

Η πρόταση είναι σε ισχύ

Δεν έχει νόημα να λέμε ότι η πρόταση δεν είναι σε ισχύ, αξιοποιώντας κάποια τρικ της τελευταίας στιγμής. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το τελεσίγραφο άλλαξε λίγο μετά, όταν κάποιος αντιλήφθηκε ότι θα έμπαινε σε δημοψήφισμα.

Το ΔΝΤ

Πριν από λίγο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το χρέος χρειάζεται κούρεμα και επιμήκυνση. Αυτά το ΔΝΤ δεν τα είπε σε εμάς.

Δεν κέρδισα

Στη διαπραγμάτευση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δεν πήρα αυτό που ήθελα. Δεν κέρδισα. Γι' αυτό ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο λαός. Μας είπαν, πάρτε ένα πακέτο μέτρων για ύφεση χωρίς να σας εξασφαλίσουμε το χρέος και τη χρηματοδότηση.

Μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα ήρθαν καλύτερες προτάσεις και για το χρέος και για τη χρηματοδότηση. Το δημοψήφισμα είναι συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έκανε το δημοψήφισμα νωρίτερα ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας απάντησε ότι δεν υπήρξε τότε τελεσίγραφο, αλλά μια διαπραγμάτευση που είχε στόχο να μας σύρει στις δικές τους θέσεις.

Οι τράπεζες έκλεισαν γιατί το Eurogroup δεν δέχτηκε ένα εύλογο αίτημα της χώρας να δοθούν λίγες ημέρες για να γίνει το δημοψήφισμα. Η εκτίμησή μου, σημείωσε, είναι ότι η πλευρά των υπουργών οικονομικών δεν θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική δημοκρατία να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Τόνισε δε ότι αυτή την εβδομάδα, έχουμε ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Οι κλειστές τράπεζες

Επέρριψε ευθύνες στην ΕΚΤ για το κλείσιμο των τραπεζών. Όπως είπε, παλεύουμε για να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί ότι ο Μάριο Ντράγκι κινήθηκε έτσι, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έπραξε με βάση τους κανόνες μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup να δώσει μια ολιγοήμερη παράταση.

Εγώ δεν αιφνιδίασα, τόνισε. Είχα πει σε Μέρκελ – Ολάντ ότι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και τους ενημέρωσα για την απόφαση.

Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία είτε με βάση το «ναι» με μια μη βιώσιμη συμφωνία είτε με το «όχι». Με το «όχι» την επόμενη ημέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα κλείσω τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.