DW: Μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων στο Βερολίνο

DW: Μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων στο Βερολίνο
Ένας μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα στο Βερολίνο με θέμα τις δραματικές εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. 

Το μεσημέρι η Άγκελα Μέρκελ καλεί στην καγκελαρία τους αρχηγούς των κομμάτων και τους επικεφαλής των Κ.Ο. για να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 ώρα Ελλάδας ενώ μετά το πέρας της θα ακολουθήσει ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αργότερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν και ξεχωριστές έκτακτες συνεδριάσεις των Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Πράσινοι και Αριστερά, ζητούν την άμεση παρέμβαση της καγκελαρίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί μια πολιτική λύση έστω και την ύστατη στιγμή, βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης εκφράζουν τα τελευταία δυο 24ωρα την έντονη δυσφορία και ενόχλησή τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Οργή στο Βερολίνο

Η οργή πολλών βουλευτών έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν άρχισε να διαρρέει χθες Κυριακή το περίγραμμα των τελικών θέσεων με τις οποίες Μέρκελ και Ολάντ προσπαθούσαν την Παρασκευή να μεταπείσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτές φαίνεται πως προέβλεπαν όχι μόνον ένα νέο πακέτο στήριξης, αλλά και την προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω μιας νέας παράτασης στη διάρκεια αποπληρωμής του υφιστάμενων δανείων, αλλά και συνολικές οικονομικές επενδύσεις ύψους 35 δις ευρώ.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνον απέρριψε τις προτάσεις αυτές, αλλά ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτές όταν το βράδυ του Σαββάτου υπεραμυνόταν ενώπιον της βουλής των σχεδίων του για το δημοψήφισμα. Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του συνήθως αρκετά συγκρατημένου αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος με τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανήκει στο ευρώ

Από την πλευρά του ο συνήθως καυστικός και γνωστός για τη σκληρή γραμμή του υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και σε εμπιστευτικές συνομιλίες που είχε χθες Κυριακή με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για δημοσιονομικά ζητήματα, εμφανίστηκε ανοικτός σε περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα, είτε πριν την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος αύριο Τρίτη είτε και μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, σε περίπτωση που οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συνομιλίες αυτές που επικαλείται το Spiegel, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ανήκει στο ευρώ.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle