«Πέρασε» το νομοσχέδιο για το μίνι-φορολογικό

«Πέρασε» το νομοσχέδιο για το μίνι-φορολογικό
Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθελί οτιυπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και «Απών» η Χρυσή Αυγή.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Πέμπτη 11 Ιουνίου η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους με πενιχρά εισοδήματα, καθώς τους απαλλάσσει από την υπερφορολόγηση και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

- Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για κατοίκους εξωτερικού, ανεξάρτητα αν αποκτούν ή όχι εισόδημα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, προβλέπεται η επαναφορά του φορολογικού καθεστώτος προηγούμενου ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και η αποτροπή προς άδικης φορολόγησης κατοίκων εξωτερικού, κυρίως χιλιάδων Ελλήνων ομογενών, με βάση προς τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, ΕΙΧ, κλπ), επειδή π.χ. απέκτησαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα προς ύψους 1 ευρώ.

- Για φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια, μερίσματα: Για την κατηγορία αυτή, θα ισχύσει έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ, όπως η κλίμακα-μισθωτών συνταξιούχων.

Φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο, δηλαδή από τόκους, μερίσματα ή εκμίσθωση ακινήτων ή και από υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. από μετοχές), τυχόν πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω του ότι τα τεκμήρια προσδιορίζουν το εισόδημα σε υψηλότερο επίπεδο από το δηλωθέν, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, και όχι με συντελεστή 26%.

- Τεκμαρτά εισοδήματα ανέργων, φοιτητών.

Το εισόδημα ανέργων, νοικοκυριών, φοιτητών και όσων συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας-εξαιρείται κεφάλαιο ή υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου ή εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα- έως 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 αυτής της κατηγορίας, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, αντιμετωπίζεται για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς-συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.

- Μη υπολογισμό τεκμηρίου σε ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.

Ειδικότερα, δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους.

-Δωρεές σε συγγενείς θυμάτων του Norman Atlantic.

Απαλλάσσονται από τον φόρο δωρεάς τα χρηματικά ποσά και τυχόν έκτακτα οικονομικά βοηθήματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic.

-Ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ.

Στόχος είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΠ) και θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Αίρεται η ακυρότητα των συμβολαίων που συντάχθηκαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου, στα οποία έχει μεν επισυναφθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αλλά έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις ή σφάλματα ως προς τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ