Τσίπρας: Στην τελική ευθεία, αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης

Τσίπρας: Στην τελική ευθεία, αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα στην πιο κρίσιμη καμπή της, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όπως είπε, έκρινε απαραίτητο να ενημερωθούν τα κόμματα και λαός «για το πού βρισκόμαστε κυρίως όμως για το πού θέλουμε να πάμε».

«Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είπε ότι επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ευρωπαϊκή συνολική λύση.

«Αυτή την ευρωπαϊκή λύση χρειαζόμαστε. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη, καθώς θα σημάνει μια νέα εποχή και θα δώσει το μήνυμα ότι το ευρώ είναι χωρίς επιστροφή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Αυτές τις αρχές εξυπηρετήσαμε σε όλη τη φάση της διαπραγμάτευσης. Αυτή τη διάθεση αποδείξαμε με την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης προς τους θεσμούς και την Ευρώπη για την προηγούμενη εβδομάδα».

Αυτή η πρόταση, σημείωσε, είναι η διάθεσή μας για συμβιβασμό. Δεν αποτύπωσε καθαρά τις θέσεις της κυβέρνησης αλλά προσπάθησε να περιλάβει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Είναι η μόνη ρεαλιστική βάση συμφωνίας που θα σέβεται την λαϊκή εντολή και τους κανόνες της ΕΕ.

Βασικό χαρακτηριστικό, υπογράμμισε, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που αποδέχονται οι θεσμοί. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η πρόταση ισχύει μόνο ως σύνολο. Τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει ισχύουν αν παράλληλα υιοθετηθούν και τα όσα προβλέπονται για το χρέος.

Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγή της συνταγής. Η λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να διευθετηθεί το θέμα τους χρέους. Για να τελεσφορήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, απαιτείται να ρυθμιστεί το χρέος, όχι απλά με μια δήλωση σαν αυτή του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να παραταθεί η αβεβαιότητα. Κανείς (εκτός ίσως από κάποιους που μπορεί να έχουν στρατηγική διαίρεσης) δεν θέλει να συνεχίσει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί, τόνισε.

Το θέμα δεν είναι η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, αλλά η οικονομική της επάρκεια. Χρειάζεται λύση που θα βάζει τέλος στον κίνδυνο του Grexit.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες μπορούν να διανοηθούν ότι θα βρεθεί Ελληνας βουλευτής που να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα μονάδες». Οι προτάσεις αυτές ήταν μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες. Χαρακτήρισε «παράλογες» τις προτάσεις που στρέφονται κατά της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Τις αποκάλεσε «κακή στιγμή» λέγοντας ότι ελπίζει να «αποσυρθούν».

Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη των βουλευτών και της αντιπολίτευσης, αν μας καλείτε να αποδεχθούμε τις προτάσεις ή αν συντάσεστε απέναντι μας. Ξεκαθαρείστε αν αποδέχεστε ή απορριπτετε αυτή τη συμφωνία, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε ζήτημα ηθικής τάξης τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας, μιλώντας για προσπάθεια ταπείνωσης και υποταγής των Ελλήνων. Οπως τόνισε δεν θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι πολλοί Ευρωπαίοι με αυτή την συμπεριφορά καθώς τίθεται πλέον θέμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Είμαστε κοντά στο να επιτευχθεί συμφωνία, διερωτήθηκε για να απαντήσει: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ! Είναι σαφές διεθνώς είπε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία ρεαλιστική πρόταση που δεν είναι αδιάλλακτη και δεν αδιαφορεί για όσα ζητούν και οι άλλες χώρες. Παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων μηνών, είπε, καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι και να διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια.

Μετά την απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, όλοι κατανοούν είπε ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους. Ας μη βιαστουν λοιπόν να προδικάσουν συμπεράσματα.

Οι στόχοι μας

Συνοψίζοντας τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι περιλαμβάνουν :

1) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά και έχουν μειώσει το λογαριασμό κατά 8 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο,

2) απομείωση, αναδιάρθρωση του χρέους,

3) προστασία συντάξεων και μισθών,

4) αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοωψηφίας, το ζήτημα είναι ποιος θα συνεχίσει να πληρώνει, όπως είπε,

5) επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,

6) ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Αυτοί οι έξι βασικοί άξονες για εμάς συνοψίζουν την προοπτική μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας ότι ο λαός εκτός από περήφανος για την προσπάθεια πρέπει να είναι και ήσυχος. Η υπομονή και η επιμονή μας στην διαπραγμάτευση σύντομα θα φέρει καρπούς, κατέληξε.