Επικριτικός ο Πιτέλα για όσους μιλούν για Grexit

Επικριτικός ο Πιτέλα για όσους μιλούν για Grexit
Δριμεία κριτική σε όσους μιλούν ακόμα για Grexit άσκησε ο πρόεδρος Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Πιτέλα κάλεσε το ΔΝΤ να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά.

«Η δήλωση από το ΔΝΤ για πιθανό Grexit, μας προκαλεί βαθύτατη ανησυχία. Τέτοια στάση στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εντελώς αδόκιμη, ειδικά σε αυτές τις καθοριστικές για τη διαπραγμάτευση ώρες. Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Τρόικα και το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο, επέβαλαν το δηλητήριο της λιτότητας στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Πιτέλα.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως τώρα για μια ακόμη φορά, «βλέπουμε την ίδια καταστροφική και εγκληματική προσέγγιση. Οι συνθήκες για μία ισορροπημένη και άμεση συμφωνία με την Αθήνα είναι στη διάθεσή μας».

Παράλληλα, κάλεσε το ΔΝΤ και κάποια κράτη-μέλη να πάψουν να παίζουν με την φωτιά, καθώς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επικρατήσει, «τότε αυτοί θα είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για τις ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του συνόλου της Ευρωζώνης».

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τόνισε πως η Ελλάδα «θα πρέπει να παραμείνει στην Νομισματική Ένωση και προσβλέπουμε στην πολιτική υπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να προσεγγίσουν το θέμα με ανοικτό και εποικοδομητικό πνεύμα».