Τι αποκαλύπτει ο Σαμαράς για οικονομία, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συντάξεις

Τι αποκαλύπτει ο Σαμαράς για οικονομία, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συντάξεις
Σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς στην εκπομπή "On line" του Mega τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε την κοινωνία.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ενώ άσκησε κριτική και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα Ξηρού διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι η μόνη δύναμη που υποστηρίζει την χώρα στην διαπραγμάτευση.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λαική εντολή να αποφύγει το Grexit ωστόσο μετά τις εκλογές υπάρχει ανασφάλεια: «Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει αυτά που οφείλει στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ το ενδεχόμενο grexit επιστρέφει», και συμπλήρωσεότι αν η κυβέρνηση πάει σε σύγκρουση με τους εταίρους και μετά σε εκλογές ή δημοψήφισμα θα είναι σαν να ζητά νομιμοποίηση για την δραχμή. Σημείωσε δε ότι ενδεχόμενη σύγκρουση με τους εταίρους θα κάνει την Ελλάδα Αργεντινή.

«Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βγήκε σήμερα να μας πει ότι υπάρχει θέμα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων. Αυτή η εξέλιξη τα σκεπάζει όλα» είπε αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε λέγοντας «Δίνουν μια εικόνα της Ελλάδας που συνορεύει με την χρεοκοπία. Τι εντύπωση δίνει η κυβέρνηση; Ποιος θα έρθει για επενδύσεις;».

«Επιπλέον» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «Εφερε μια διπλωματική απομόνωση. Οδήγησε ακόμη και στο να τα σπάσουμε με τις ΗΠΑ που τις θεωρούσαν σύμμαχο μέχρι πρότινος. Εβαλε τον Ξηρό πιο πάνω από το συμφέρον της χώρας».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό λέγοντας: «απηύθηνε ανοικτή πρόσκληση στους μετανάστες, όποιος θέλει να έλθει ενώ με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου δεν δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο στην Ευρώπη. Οι πόροι μεταναστεύουν οι μετανάστες έρχονται». Ειδική μεταχείριση επιφύλαξε στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «η πολιτική του υπακούει στο ουάου αλλά με το ουάου δεν βάφονται αυγά, αντίθετα υπακούνε στο νόμο των φθινουσών αποδόσεων και στο τέλος δεν σε ακούει κανένας. Ο κ. Βαρουφάκης με την πολιτική του κάνει εχθρούς και όχι φίλους».

Αποκάλυψε ότι μιλάει συχνά με τον Μαριάνο Ραχόι και άλλους ηγέτες και ότι έχει κάνει αγώνα για να επιστραφεί το 1,9 δις του ΤΧΣ.

Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να διασωθούν τα επικουρικά ταμεία. Αναγνώρισε ότι είναι θετικό ότι η κυβέρνηση πέτυχε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Διευκρίνησε ότι δεν ζητά εκλογές ενώ σε ερώτηση για το αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας απάντησε ότι υπάρχουν προυποθέσεις για κάτι τέτοιο ωστόσο ότι θα έκανε ότι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την πατρίδα. Αποκάλυψε ότι πριν τον κ. Σταύρο Δήμα είχε προτείνει στον κ. Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω του συνεργάτη του Δημήτρη Σταμάτη, αλλά αρνήθηκε.

Μιλώντας για τη χρηματοδοτική ασφυξία είπε πως αρχικά η κυβέρνηση δήλωνε πως δεν θέλει τα 7,2 δισ. ευρώ, αλλά με τη συμφωνιά της 20ης Φεβρουαρίου υπέγραψε πως θα πάρει τα συγκεκριμένα χρήματα μετά την αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι το άκρον άωτον είτε της αλαζονείας είτε της ασχετοσύνης, σημειώνοντας πως αυτές οι κινήσεις έχουν προκαλέσει μία στάση πληρωμών αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό τη χώρας.

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της δικής του διακυβέρνησης λέγοντας ότι πήρε μία χώρα στην εντατική και την έβγαλε στις αγορές, είχε πρωτογενές πλεόνασμα, πέτυχε αντιστροφή της ύφεσης και αν εξαντλούσε την τετραετία θα έβαζε την χώρα σε φάση ανάπτυξης.

Αναγνώρισε ότι η πολιτική λιτότητας που άσκησε ήταν σκληρή αλλά ότι ήταν απαραίτητη ενώ πρόσθεσε ότι η παρούσα κυβέρνηση «ακολουθεί τακτική απραξίας και χάνει χρόνο γιατί είναι σε σύγκρουση με τον εαυτό της». Επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση οδηγεί σε νέο μνημόνιο ενώ η δική του είχε δρομολογήσει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης και την έξοδο από το μνημόνιο.

Αναφέρθηκε στην μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου: «Κατ αρχήν ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι ΠΝΠ είναι χούντα, τώρα νομοθετεί με ΠΝΠ. Επί της ουσίας αυτός είναι ένας αναγκαστικός δανεισμός απελπισίας. Δεν θα υπαγορεύσω σε εκλεγμένους δημάρχους τί να κάνουν. Ωστόσο ποιά είναι η εγγύηση επιστροφής των χρημάτων; Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί απίστευτα ψέματα, πώς να πιστέψουν οι δήμαρχοι ότι θα τους επιστραφούν. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δει τους δημάρχους».

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ μετά τις εκλογές και για το ότι δεν παραιτήθηκε ούτε οδήγησε το κόμμα σε συνέδριο απάντησε: «μετά από χρόνια δύσκολη διακυβέρνηση η ΝΔ είχε απώλεια μόνο 7%, κρατήσαμε τις δυνάμεις μας, το κόμμα δεν μπήκε σε φάση εσωστρέφειας που αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο στον κ. Τσίπρα».

«Αυτή την στιγμή είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ζήτησα αν θέλει κάποιο στέλεχος να βάλλει θέμα ηγεσίας να το κάνει αλλά κανείς δεν το έκανε. Έθεσα εγώ το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν πάμε τώρα σε συνέδριο οι δημοσιογράφοι θα ασχολούνται μόνο με αυτό και θα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Αν έφευγα αυτή την στιγμή θα είχα την καταφρόνια ότι στην κρίσιμη στιγμή σηκώνομαι και φεύγω". Είπε ακόμη ότι θα ξεκινήσει περιοδείες στις 13 περιφέρειες της χώρας και στο τέλος θα γίνει εθνική συνδιάσκεψη για θέματα πολιτικής και ιδεολογίας ενώ συνέδριο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναθεώρησε την πολιτική του και δήλωσε ότι αν εξαντλούσε την τετραετία η πολιτική του θα απέδιδε ενώ τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα στα βράχια. Δέχθηκε ότι οι εταίροι δεν τον βοήθησαν και έβαζαν συνεχώς δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην κλείσει η διαπραγμάτευση επί των ημερών του. "Αισθάνθηκα ότι δεν ήθελαν να συμφωνήσουν γιατί έβλεπαν τα δικά τους συμφέροντα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως επρόκειτο για Βατερλώ. Δήλωσε πως ο ίδιος ιδεολογικά είναι κατά των φόρων, αλλά όπως είπε για να σωθεί η χώρα έπρεπε να υπάρξουν κι αυτοί. Ωστόσο, κάνοντας την αυτοκριτική του, δήλωσε πως ο ίδιος ευθύνεται που δεν εξήγησε στον κόσμο ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, αλλά αναγκαία. Χαρακτήρισε προσωπικό του λάθος πως δεν μετέφερε στον κόσμο πως η υψηλή φορολογία εισοδήματος είναι προσωρινή.

Σε ερώτημα του Twitter "πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη που ψηφίσετε την κα Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής" δήλωσε πως ναι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, βλέποντας πως κινείται σε αυτό το αξίωμα. Σε ερώτηση γιατί διάλεξε τον κ. Δήμα ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι κάποιο πρόσωπο της Αριστεράς, ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως είχε κάνει πρόταση στον κ. Κουβέλη, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Όπως είπε την προηγούμενη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Δήμα, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης ως απεσταλμένος του κ. Σαμαρά στον κ. Κουβέλη, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Για τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και για τις κατηγορίες πως από τότε η κυβέρνηση μεταρρυθμιστικά "έκατσε", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θύμησε πως μία από τις δυσκολότερες ιδιωτικοποιήσεις εκείνη της ΔΕΗ έγινε τότε, κατηγορώντας τον υπουργό, κ. Λαφαζάνη πως το πάγωμα της διαδικασίας θα κοστίσει πολλά χρήματα. Θύμησε μάλιστα την αξιοποίηση του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων. Ωστόσο, δήλωσε για πρώτη φορά πως μπορεί να δεχθεί ότι ο ανασχηματισμός δεν ήταν καλός.

Σε ερώτηση για τις τρεις καλύτερες μεταρρυθμίσεις, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα στις αγορές, τη δημιουργία ηλεκτρονικού κράτους και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έγινε πιλοτικά σε συγκεκριμένους δήμους, το οποίο θα γινόταν σε όλη τη χώρα από το 2017. Μίλησε και για άλλες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας για άλλη μία φορά πως δεν τις διαφημίσαμε όπως θα έπρεπε. Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις κινήσεις με τον αγωγό ΤΑP και την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Για τον κ. Μπαλτάκο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως πρώτα η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή και όταν ο κ. Μπαλτάκος ξέφυγε από την κομματική γραμμή, έφυγε και από τη θέση του. Κατηγόρησε μάλιστα την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ πως κοντεύουν να αναδείξει σε ρυθμιστή του πολιτεύματος τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, σημείωσε πως και αδελφός του να ήταν ο Μπαλτάκος πάλι θα έφευγε από τη στιγμή που τέθηκε εκτός κομματικής γραμμής, ενώ δήλωσε πως αυθαιρέτως τα έκανε όλα και χωρίς να είναι ο ίδιος ενημερωμένος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ