Σουλτς: Ο Αλ. Τσίπρας δεν εγκατέλειψε τη γραμμή της ΕΕ στη Μόσχα

Σουλτς: Ο Αλ. Τσίπρας δεν εγκατέλειψε τη γραμμή της ΕΕ στη Μόσχα
Εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέκκλινε από την κοινή γραμμή της Ε.Ε.

«Παρόλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς στο ZDF και πρόσθεσε ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως επισήμανε, ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σουλτς με δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ απηύθυνε συστάσεις προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, τις οποίες είχε διατυπώσει και στον ίδιο, να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή γραμμή όσον αφορά το θέμα της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα να μην «σπάσει» τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα.

Παράλληλα, με άρθρο του στην εφημερίδα Münchner Merkur ο κ. Σουλτς ανέφερε: «Η Ελλάδα απαιτεί και εξασφαλίζει μεγάλη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. Γι’ αυτό μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να μη σταματήσει μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη μέσα από την απόσυρσή της από τα κοινά μέτρα».

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο Tagesspiegel, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους δήλωσε πως «είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς ορισμένα κράτη να βάζουν τα βραχυπρόθεμα οικονομικά οφέλη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο ενδιάμεσος σταθμός για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», επισήμανε η εφημερίδα Zeit, αλλά οι επικρίσεις στο σχετικό ρεπορτάζ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αναγνωστών της. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος», σχολίασε ένας χρήστης της ιστοσελίδας, ενώ ένας δεύτερος θύμισε τα λάθη της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ