Σκουρλέτης:«Εχθρικές τοποθετήσεις όσων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετησεί τις δεσμεύσεις της»

Σκουρλέτης:«Εχθρικές τοποθετήσεις όσων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετησεί τις δεσμεύσεις της»
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε «εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό» τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,οι οποίοι «ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Τοποθετήσεις που ζητούν να αγνοηθεί το μήνυμα των τελευταίων εκλογών και να συνεχιστεί μια πολιτική, η οποία καταδικάστηκε από τους Έλληνες, μόνο φιλικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Θα έλεγα ευθέως και με απόλυτη σαφήνεια ότι είναι εχθρικές τοποθετήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προς τον ελληνικό λαό» σημειώνει ο υπουργός και διευκρινίζει: «Είναι αδιανόητο και προκλητικό, η πρώτη κίνηση που γίνεται από την κυβέρνησή μας για την ανθρωπιστική κρίση να ερμηνεύεται ως μονομερής κίνηση. Προφανώς, ή δεν έχει καταλάβει ο κ. Κοστέλο τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, ή τελικά φαίνεται είναι από εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να δώσουν διαφορετικό περιεχόμενο σε αυτή καθαυτή τη συμφωνία και να τορπιλίσουν αυτό που πάει να αποτυπωθεί μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, δηλ. μια νέα σχέση ισοτιμίας ανάμεσα στη χώρα μας και τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι τοποθετήσεις ουσιαστικά δεν τίθενται μόνο απέναντι στη χώρα μας, αλλά δυναμιτίζουν την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης και την επόμενη μέρα συνολικά για την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση πενταμερούς συνάντησης κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, ο κ. Σκουρλέτης απαντά: «Η κίνηση του πρωθυπουργού αποσκοπεί στο να επιχειρηθεί να δοθεί απάντηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τα ζητήματα της συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα μας και τους εταίρους μας. Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να ροκανίζουμε τον χρόνο ούτε να λειτουργούμε παρελκυστικά -και βέβαια δεν αναφέρομαι στην ελληνική πλευρά- με σκοπό αντικειμενικά να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας. Είναι η στιγμή να δοθεί πολιτική απάντηση στα ζητήματα. Αυτή η κίνηση φέρνει τον καθένα απέναντι στις ευθύνες του».

Ο υπουργός Εργασίας καθιστά σαφές ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων». Προσθέτει, ωστόσο: «Δεν πρέπει προφανώς να παραγνωρίζουμε ότι αυτή η πολιτική της χρηματοδοτικής ασφυξίας εκ μέρους των εταίρων μας, κατά παράβαση των πρακτικών που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί επιπλέον προβλήματα και εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που θέλει να ακυρώσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να διαμορφώσει ένα παράδειγμα ήττας, οπισθοχώρησης μιας διαφορετικής φωνής που ακούγεται σήμερα στην Ευρώπη. Είναι, τελικά, πολιτικό το διακύβευμα απέναντί μας».

Αναφέρει τέλος ότι «το νομοσχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα κατατεθεί περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός και αμέσως μετά, γύρω στο Πάσχα, θα αναρτηθεί το ν/σ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ