ΣΥΡΙΖΑ: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι από τα πρώτα μέτρα»

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι από τα πρώτα μέτρα»
Τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ.

«Όπως ο δολοφόνος γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και η κ. Σπυράκη έχει το θράσος να επανέρχεται στο θέμα του ΕΝΦΙΑ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για λεηλασία της μεσαίας τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «η ΝΔ ψήφισε τον ΕΝΦΙΑ ενσωματώνοντας σε αυτόν το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο υποτίθεται ότι είχε έκτακτο χαρακτήρα».

Όπως ειδικότερα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το 2015 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ 3,3 δισ. Τα 0,7 δισ. αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2014 και τα 2,6 δισ. αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο άδικος αυτός φόρος διατηρείται στο ίδιο ύψος.

«Επομένως, ο κ. Σαμαράς λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε "φοροελαφρύνσεις"», σημειώνει το Γραφείο Τύπου και επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησής του θα είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η επαναφορά του αφορολόγητου της πρώτης κατοικίας μέχρι ένα ορισμένο ύψος αξιας και η θέσπιση ενός Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

«Ένας φόρος ο οποίος δεν θα αφορά τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, και θα είναι έντονα προοδευτικός. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την περιουσία των πολιτών θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με σήμερα. Ο φόρος αυτός θα αφορά τις πραγματικά μεγάλες ιδιοκτησίες. Μήπως γι' αυτές είναι που κόπτεται η κ. Σπυράκη;», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Το θράσος και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει».