Καθολική...ανακαίνιση της Νίκης

Καθολική...ανακαίνιση της Νίκης
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν σήμανε μόνο το τέλος εποχής για τον Γιάννη Στουρνάρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η έλευση στο υπουργείο Οικονομικών του Γκίκα Χαρδούβελη «έφερε» και την απομάκρυνση των συνεργατών του νέου διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος, με αρκετούς να μιλούν για «ξήλωμα» του συστήματος του πρώην υπουργού στο μέγαρο της οδού Νίκης.

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ

[email protected],


Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Παραπολιτικά» ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας οδήγησε στην παραίτηση την πλειοψηφία των μελών του πολυπληθούς στελεχιακού δυναμικού που πλαισίωναν για δύο χρόνια τον κ. Στουρνάρα, που είχαν αναλάβει ουκ ολίγες κομβικής σημασίας αποστολές δείχνοντας ότι επιθυμία του είναι να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό τον στενό πυρήνα των προσώπων με τα οποία θα συνεργαστεί, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι πλέον τη στρατηγική του υπουργείου θα καθορίζει ο ίδιος. «Είναι λογικό κάθε υπουργός να θέλει να έχει στο γραφείο του άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, που θα συγχρωτίζονται με τις δικές του τακτικές, προλαμβάνοντας και οποιαδήποτε φαινόμενα διαρροών και αρρυθμιών. Είναι μια διαδικασία που συνηθίζεται», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι δύο παλιοί φίλοι ήρθαν σε σύγκρουση».

Ωστόσο, το γεγονός ότι παρέμειναν στη θέση τους ορισμένοι από τους παλιούς έμπιστους συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, έδωσε αφορμή σε αρκετούς να υποθέσουν ότι των αποφάσεων του κ. Χαρδούβελη προηγήθηκε μια άτυπη διαδικασία αξιολόγησης των μετακλητών, αποσπασμένων και διορισμένων υπαλλήλων που εργάζονταν μέχρι πρόσφατα στο γραφείο υπουργού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της γενικής διεύθυνσης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών, που ο υπογράφει ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης, οδηγήθηκαν στην έξοδο 24 άτομα, που συμμετείχαν στο στενό επιτελείο του πρώην υπουργού. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τον διευθυντή του γραφείου του τελευταίου, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος έχοντας εμπειρία από στον χώρο των επιχειρήσεων, ανάλαβε προ ημερών καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, τον Φώτη Κουρμούση, ερευνητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εκτελούσε χρέη συμβούλου και αναλάμβανε αρκετές ειδικές αποστολές ανά την επικράτεια και την Ευτυχία Μιχαηλίδου, η οποία προερχόμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από το πρώτο μνημόνιο και ασχολείτο κυρίως με τις τράπεζες.

Στον κατάλογο αυτών που αποχωρούν από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται επίσης, η Σοφία Ρίτσου, η οποία με εμπειρία 20 ετών στο τραπεζικό σύστημα και στα χρηματοοικονομικά, ήταν το «μάτι» του κ. Στουρνάρα στα φορολογικά θέματα, η Δώρα Τσολάκη, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής, πρώην συνεργάτιδα της Αννας Διαμαντοπούλου και η Αλίκη Δουλή, που είχε την ευθύνη του νευραλγικού τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η τελευταία, πριν ενταχθεί στην επίλεκτη ομάδα που «έτρεχε» τις εξελίξεις στο καυτό μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν και αυτή στο πλευρό της Άννας Διαμαντοπούλου, την περίοδο που εκείνη ήταν επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας.

Την έξοδο του μεγάρου της οδού Νίκης πέρασε και ο πολυσυζητημένος σύμβουλος του πρώην τσάρου, Κρις Ουρεγκιάν. Ο Αρμενικής καταγωγής οικονομολόγος είχε βρεθεί στο παρελθόν στη δίνη του κυκλώνα, με αφορμή τη συνεργασία του με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται πως τον δικαίωσε, καθώς συμμετέχοντας στο επιτελείο του κ. Στουρνάρα ανέλαβε μια πολύπλοκλη αποστολή, όπως ήταν αυτή του ελέγχου της πορείας του μνημονίου, συμβάλλοντας παράλληλα καθοριστικά στην πετυχημένη εξόδο της Ελλάδας στις αγορές, που οργάνωσε και υλοποίησε ο πρόεδρος Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου. Στο επιτελείο του κ. Χαρδούβελη δεν συμμετέχει επίσης η δικηγόρος Μάρθα Καββαθά. Η τελευταία βρισκόταν στον νευραλγικό τομέα του νομοπαρασκευαστικού έργου του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με τον Αθανάσιο Κοντογιώργη -ο οποίος επίσης αποχώρησε- ύπο την κυρία Γεωργία Μπέη, τη βραβευμένη υπάλληλο για την αποτελεσματικότητά της από τον πρωθυπουργό, η οποία παραμένει στην θέση της.

Εκτός βρέθηκαν επίσης ο Σταμάτης Εζόβαλης σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η επικοινωνιολόγος Δήμητρα Ψαχούλια, η συγγραφές των ομιλιών του κ. Στουρνάρα Μαλαματή Παναγιώτου, που είχε την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού, του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ετοίμαζε τις απαντήσεις στους βουλευτές όταν κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, η Σταυρούλα Παπασωτηρίου, η Βασιλική Παπούλη, η Ευαγγελία Αθανασάκη, η Ευαγγελία Τσάτσαρη, ο Πρόδρομος Σφυρίου, η Ευθυμία Πουρνάρα και η Θεοδώρα Τσολάκη. Επίσης, η Ιωάννα Λεοντίτση, η Ελένη Δηλαρά, η Μάρθα Καββαθά, ο Νικόλας Τυρίκου, η Έλενα Καραμανλή, η Βασιλική Βλάσση, ο Θόδωρος Παγτζής, ο Γιάννης Πικραμμένος, ο Μαρίνος Σιγάλας και ο Ισαάκ Κοκκινίδης.

Δύο μέχρις στιγμή παλιοί συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα παραμένουν στο πλευρό του νέου υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για τον έμπειρο δημοσιογράφο, επικεφαλής του γραφείου τύπου του υπουργείου, Δημήτρη Κανέλλη, αλλά και την δικηγόρο Θάλεια Εμίρη, που ήταν υπεύθυνη για τη νομική πτυχή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η τελευταία υπήρξε στενή συνεργάτις και του Ευέγγελου Βενιζέλου όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί τόσο με τον Λουκά Παπαδήμο, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, όσο και με τον Δημήτρη Ρέππα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα τα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με σούπερ αποκαλύψεις και προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ