Ο σκοτεινός ρόλος του Χερ...Ράιχενμπαχ

Ο σκοτεινός ρόλος του Χερ...Ράιχενμπαχ
Μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η παρουσία στη χώρα μας της περίφημης Task Force υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΚΑ» δεν υπάρχει καμία συμβατική νομιμοποίηση της περίφημης αυτής ομάδας που στην πλειοψηφία της αποτελείται από Γερμανούς και Γάλλους εμπειρογνώμονες οι οποίοι μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση, ασκώντας έλεγχο και προσπαθώντας να «χειραγωγήσουν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζεται για τη χώρα μας.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ

[email protected],

Σε αντίθεση με την τρόικα, η παρουσία της οποίας έχει «νομιμοποιηθεί» με σχετικές διατάξεις από τη Βουλή μέσω της ψήφισης του Μνημονίου η πολυπληθής Task Force δεν εμφανίζεται σε καμία επίσημη νομική συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο, καθώς ουδέποτε έχει υπογραφεί σχετική διεθνής τριμερή σύμβαση αντίστοιχη με το MοU (Memorandum Of Understanding) που δικαιολογεί την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε στις 20 Ιουλίου 2011, όταν ο απερχόμενος σήμερα Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι μετά από διαβουλεύσεις με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημιουργήθηκε μια ομάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, παρέχοντας τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έδρα της θα ήταν στις Βρυξέλλες με γραφείο στην Αθήνα και θα αναφερόταν απευθείας στον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π» η έλλειψη νομιμοποίησης και οι συνέπειες που εγείρονται εξ αυτού του λόγου, απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σχετική εισήγηση υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης που είχε επισημάνει με νόημα ότι η παρουσία της Task Force, θα μπορούσε να εγείρει ακόμα και κατηγορίες για αποκάλυψη απορρήτων της πολιτείας (κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα!) για τους υπουργούς που συνεργάζονται με τα μέλη των ομάδων εργασίας. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι αυτή η «ομάδα φάντασμα» σε ότι τουλάχιστον αφορά τους κανόνες δικαίου, επιχείρησε επανειλημμένα να βάλει το δάκτυλο στο μέλι… των κοινοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Τα «Π» αποκαλύπτουν σήμερα το παρασκήνιο μιας απίστευτης μεθόδευσης με την οποία η περίφημη Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ διεκδίκησε κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα 600 εκατ. του ΕΣΠΑ που είχε ως προϋπολογισμό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2012 για την αναμόρφωση του Δημοσίου της χώρας, για να τα διοχετεύσει σε «μελετητικές εταιρείες» στο εξωτερικό κατά το δοκούν.

Η περίφημη ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα χρόνο και πλέον προσπαθούσε να πιέσει την κυβέρνηση προκειμένου να της διαθέσει κονδύλια 50 εκατομμυρίων ευρώ ως αμοιβές σε σημείο που, μαζί με τους εγχώριους «συμμάχους» της, επιστράτευσε μέχρι τους πρέσβεις της Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας ώστε όλοι μαζί να πιέσουν σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους δώσει το δυσθεώρητο ποσό.

Οι προσπάθειες τους για την είσπραξη του κονδυλίου των 50 εκατ. ευρώ έπεσαν στο κενό παρ’ όλα αυτά κυρίως χάριν της σθεναρής αντίστασης του τότε υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη, αλλά και του πρώην πλέον υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθώς και του παραιτηθέντος γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου ο οποίος, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, είχε ενημερώσει για την υπόθεση αυτή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το «καμπανάκι κινδύνου» στο Μέγαρο Μαξίμου για τα σχέδια του Χορστ Ράιχενμπαχ έκρουσε έγκαιρα ο Μανούσος Βολουδάκης ο οποίος από την πρώτη στιγμή κράτησε μια αμυντική στάση απέναντι στην Task Force σε αντίθεση με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος είχε δομήσει από την πρώτη στιγμή ισχυρούς δεσμούς μαζί τους.

Η απίστευτη αυτή υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους όταν η Task Force ζήτησε από τον κ. Βολουδάκη κονδύλι 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η Task Force παρουσίασε ένα έργο με τίτλο «έργα τεχνικής βοήθειας» για την Ελλάδα με πρώτο προϋπολογισμό τα 25 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιούνιος 2012- Ιούνιος 2013, τα οποία στην συνέχεια έγιναν πενήντα. Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν η γραμματεία της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να δοθεί καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική σύμβαση, οι υπάλληλοι της Κομισιόν έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να γίνει απευθείας ανάθεση του έργου σε μια… ΜΚΟ! Επρόκειτο για μια αμφιλεγόμενη οργάνωση της Κομισιόν που ασχολείται με ανθρωπιστικές βοήθειες και δραστηριοποιείτο στο Βελιγράδι στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τις προθέσεις της Task Force παρουσίασε, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Βολουδάκης στον πρωθυπουργό ο οποίος αρνήθηκε να συναινέσει στα σχέδια της ομάδας δράσης. Παρά ταύτα ο κ. Ράιχενμπαχ συνέχιζε να πιέζει τον κ. Βολουδάκη να υπογράψει την ανάθεση με κύριο μοχλό πίεσης τον τότε υπουργό Αντώνη Μανιτάκη που είχε πειστεί για την χρησιμότητα του έργου.

Μάλιστα προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση ο κ. Ράιχενμπαχ είχε συγκαλέσει σύσκεψη τον Απρίλιο του 2012, στην οποία βέβαια δεν είχε κληθεί ο κ. Βολουδάκης, στην οποία μετείχαν ο ίδιος, ο κ. Μανιτάκης, ο κ. Χατζηδάκης, οι πρέσβεις στην Ελλάδα της Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας καθώς και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης κ. Βαρτζόπουλος. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν τα 50 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Ως αντίδραση στις μεθοδεύσεις της Task Force το Μέγαρο Μαξίμου συγκάλεσε μια άτυπη σύσκεψη μεταξύ των Γιάννη Στουρνάρα, Μανούσου Βολουδάκη και Παναγιώτη Μπαλτάκου όπου και οι τρεις αποφάσισαν να αντισταθούν στη «βουλιμία» της Task Force σε αυτή. Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π» σε εκείνη τη σύσκεψη ο κ. Μπαλτάκος είχε πει ότι «όποιος υπουργός υπογράψει αυτή την εκταμίευση θα βρεθεί στη φυλακή».

Οι πιέσεις που δεχόταν ο κ. Βολουδάκης για να υπογράψει την σύμβαση ήταν μεγάλες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα στελέχη της Task Force τον επισκέπτονταν παρουσιάζοντας του σχέδια για το όλο έργο της τεχνικής βοήθειας. Μάλιστα μέχρι και ο κ. Φούχτελ είχε… παραπονεθεί στον τότε υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρωτώντας τον απειλητικά «γιατί δεν προχωρούν τα έργα αναμόρφωσης του Δημοσίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αλληλογραφία που είχε η Task Force με τον υφυπουργό ποτέ δεν του μίλησε επίσημα για τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ποτέ κανένα έγγραφο που του έστειλε ή του παρέδωσε δεν είχε, έστω μια υπογραφή κάποιου μέλους της. Όλα γίνονταν δια λόγου και με ανυπόγραφα κείμενα.

Από τους «εγχώριους» υποστηρικτές του όλου εγχειρήματος ήταν και η κ. Ζωρζέτα Λάλη, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και επικεφαλής της Task Force στη χώρα μας, η οποία ουκ ολίγες φορές είχε μιλήσει για το θέμα με τον πρώην υφυπουργό. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Λάλη όταν άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισκέφθηκε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το όλο θέμα πιστεύοντας όταν θα βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση σε σχέση με τον «σύντεκνο» του Μανούσο Βολουδάκη. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον πρώην υφυπουργό τηλεφωνικά και όπως φαίνεται από την πορεία των πραγμάτων το όλο θέμα έχει μπει στο… αρχείο.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ράιχενμπαχ δεν κατάφερε να βάλει χέρι στα 50 εκατομμύρια, βρήκε τον τρόπο να απομυζά το ελληνικό δημόσιο. Όπως γίνεται αντιληπτό από μια απλή περιήγηση στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η Task Force συνάπτει δεκάδες συμβάσεις με επιμέρους υπουργεία ως δήθεν… σύμβουλος για αμφιλεγόμενες μελέτες, εισπράττοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από πόρους του δημοσίου για δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η πρώτη επαφή του Γερμανού οικονομολόγου με την Ελλάδα ήταν αρκετά χρόνια πριν τη δημιουργία της Task Force. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και στην αυγή του ‘90 ο Χορστ Ράιχενμπαχ επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση. Για την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, εκτός από τον Ζακ Ντελόρ, υπεύθυνες είναι η τότε επίτροπος της Ελλάδας, Βάσω Παπανδρέου και η στενή συνεργάτιδά της, Ζορζέτα Λάλη. Η τελευταία μάλιστα έμελλε να είναι η άτυπη «υπαρχηγός» της Task Force στην Ελλάδα, αναπληρώνοντας το κενό του Γερμανού όταν λείπει. Η έκτοτε συχνή επαφή του με την Ελλάδα, για τουριστικούς κυρίως λόγους και η οικειότητα που απέκτησε ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του το 2011, παρά το γεγονός ότι είχε συνταξιοδοτηθεί από την Κομισιόν.

Διατηρώντας ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ειδικά σε σύγκριση με τον Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράιχενμπαχ έχει καταφέρει μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να απασχολήσει ελάχιστες φορές τη δημοσιότητα. Μία από αυτές ήταν όταν μία ομάδα ακτιβιστών με την ονομασία, «Φίλοι του Λουκάνικου», πέταξαν κόκκινη μπογιά στον τοίχο του οικογενειακού σπιτιού του στο Πότσνταμ, έξω από το Βερολίνο, ενώ έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο της συζύγου του, Ντάγκαρ Ρότ-Μπερεντ. Η σύζυγος του Γερμανού διετέλεσε ευρωβουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών χωρίς όμως να θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές τον Μάιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι αυτή που είχε θέσει «βέτο» στον σύζυγό της για να έρχεται μόνο μια φορά το μήνα στη χώρα μας, και εκείνος υπάκουσε στις «προσταγές» της.


Ο 69χρονος Χορστ Ράιχενμπαχ, να έχει λατρέψει τον ελληνικό τρόπο ζωής και ειδικά το ελληνικό κρασί. Με αρχικό «ξεναγό» τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο και την γερμανίδα σύζυγό του, ο οποίος λειτουργούσε και ως διερμηνέας, του έμαθε τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας, του γνώρισε τις καλύτερες γαστριμαργικές επιλογές της Αττικής, και γενικά τον ενέταξε στο γκρουπ της Αθηναϊκής ελίτ.

Το αγαπημένο του στέκι του γερμανού οικονομολόγου και υπαλλήλου της Κομισιόν είναι το εστιατόριο «Καφενείο» στο Κολωνάκι όπου μπορεί κανείς να τον συναντήσει να τρώει το γεύμα του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά θαμώνας του καταστήματος ο Γερμανός επιλέγει να καθίσει ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένα τραπέζια του καταστήματος ενώ όταν ο καιρός είναι καλός κάθεται σε συγκεκριμένο τραπέζι στον εξωτερικό χώρο. Εκεί άλλωστε είχε φροντίσει να κάνει και τα 68α γενέθλιά του, τον Μάρτιο του 2013. Το «γλέντι» που είχε οργανώσει τότε στο εστιατόριο ήταν από τις ελάχιστες «κοσμικές» του παρουσίες. Το παρών είχαν δώσει 30 καθόλου τυχαία άτομα. Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο τέως υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, η πρώην επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, καθώς και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Τις συχνότερες επισκέψεις σε υπουργεία ο κ. Ράιχενμπαχ τις έχει κάνει στο Ανάπτυξης και Υγείας από το οποίο βγήκε «κερδισμένος» κατά 4,5 εκατ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν για λογαριασμό της Γερμανικής Εταιρείας για Διεθνή Συνεργασία (GIZ) στον τομέα Υγείας που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα με γραφεία στην οδό Καραγιώργη Σερβίας.

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα τα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με σούπερ αποκαλύψεις και προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ