Βουλευτικό...Real Estate στην πανάκριβη Πολιτεία (Λίστα)

Βουλευτικό...Real Estate στην πανάκριβη Πολιτεία (Λίστα)
Σε μια από τις πιο αριστοκρατικές και πανάκριβες ακόμα περιοχές της Αττικής, στην καταπράσινη Πολιτεία με τις βίλλες των εκατομμυρίων ευρώ και την υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, βρίσκεται μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην οποία πριν από 65 χρόνια τα τότε μέλη της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισαν να επενδύσουν τα… στεγαστικά τους όνειρα.

του ΣΩΤΗΡΗ ΞΕΝΑΚΗ

sotxen66@gmail.com,


Έχοντας προφανώς μεγάλη… διορατικότητα αφού η Πολιτεία ήταν τότε ένα λόφος πέριξ της Κηφισιάς όπου οι τσοπάνηδες βοσκούσαν πρόβατα, έστησαν το 1949 τον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό Βουλευτών και πρώην Βουλευτών και Γερουσιαστών». Λίγα χρόνια μετά, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήταν υπουργός Δημοσίων Έργων (ΕΓΓΡΑΦΟ-ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ) η περιοχή εντάσσεται στο ρυμοτομικό σχέδιο της Κηφισιάς και η αξία των ακινήτων απογειώνεται! Ο ίδιος ο μετέπειτα πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι από τους πρώτους που έσπευσαν να γίνουν μέλη του Συνεταιρισμού. Όπως και ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του, ο επικεφαλής της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού.

Εν έτει 2014 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών «Η Πολιτεία», όπως έχει μετονομασθεί πλέον, αριθμεί 1.364 μέλη. Η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι πλέον μέλη της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας. Ωστόσο ανάμεσα τους υπάρχουν εν ενεργεία βουλευτές και πολλοί περισσότεροι πρώην. Στην τελευταία λίστα των μελών του Συνεταιρισμού που προέρχονται από το Κοινοβούλιο -και που προφανώς δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια- υπάρχουν συνολικά 220 πρόσωπα κάποια από τα οποία έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, καιρό τώρα. Δεν υπάρχουν σε αυτόν ούτε καν οι τελευταίοι βουλευτές που έγιναν μέλη.

Η πιο πρόσφατη εγγραφή εν ενεργεία βουλευτών έγινε το 2006 από την νυν υφυπουργό υγείας Κατερίνα Παπακώστα που εκλέγεται στην Β΄ Αθηνών και τον Θανάση Κατσιγιάννη που ήταν τότε βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής. Ένα χρόνο αργότερα, το 2007 έγινε μέλος του Συνεταιρισμού ο πρώην βουλευτής Έβρου με την ΝΔ Θεοφάνης Δημοσχάκης και από τότε, οι λιγοστές εγγραφές αφορούσαν είτε συγγενείς αποβιωσάντων βουλευτών ή τρίτα πρόσωπα που συστήνονται επισήμως από νυν μέλη και περνούν από την αυστηρή κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού. Η εγγραφή πάντως δεν σημαίνει και αγορά γης καθώς πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμές εκτάσεις ούτε στην Πολιτεία ούτε στο Σκροπονέρι Βοιωτίας όπου ο Συνεταιρισμός αγόρασε το 1965 και διένειμε από το 1975 μια νέα έκταση 1.650 στρεμμάτων καθώς τα 1.000 στρέμματα της Πολιτείας είχαν ήδη διατεθεί σε οικόπεδα των 1.200 και 600 τ.μ.

Από τους νυν βουλευτές εμφανίζονται ως μέλη -εκτός της κυρίας Παπακώστα- οι Αναστάσιος Νεράντζης, Ιωάννης Τραγάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Απόστολος Κακλαμάνης, Σήφης Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ).

Στον κατάλογο που δημοσιοποιούν τα «Παραπολιτικά» υπάρχουν ακόμα τα ονόματα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο πρώτος αν και έγινε μέλος ουδέποτε αγόρασε οικόπεδο ενώ ο δεύτερος πήρε ένα στην περιοχή του Σκροπονερίου. Αρκετοί ακόμα όπως ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, η Μαριέτα Γιαννάκου που έγιναν μέλη δεν μπόρεσαν ποτέ να αποκτήσουν και την ανάλογη γη αφού είχε εξαντληθεί και στις δυο περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει με ένα σημαντικό αριθμό μελών του που απλώς περιμένουν να εξευρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι γης που θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις δικές τους ανάγκες.

Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το Μέγαρο της Βουλής βρίσκονται τα γραφεία του Συνεταιρισμού Βουλευτών που πρόεδρος του είναι ο επιχειρηματίας Αντώνης Παπαπαύλου και διευθυντής του ο Κώστας Κεφαλογιάννης ο οποίος προέρχεται από τη μεγάλη πολιτική οικογένεια της Κρήτης.

«Αναζητούμε ακόμα γη για τα μέλη μας» λέει στα «Παραπολιτικά» ο κ. Κεφαλογιάννης. Οι προσπάθειες που έγιναν την περίοδο της δεκαετίας του ΄80 όταν είχαν εντοπιστεί εκτάσεις στην περιοχή του Ψυχικού αλλά και της Βουλιαγμένης «σκόνταψαν» σε αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε από τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση και όχι μόνο. Άλλες δύο περιοχές πέριξ των Αθηνών όπου προτάθηκαν μεγάλα κομμάτια γης στην Βραυρώνα και τον Μαραθώνα αποδείχθηκε στην πορεία της συζήτησης ότι ήταν δασικές κι έτσι η συζήτηση σταμάτησε εκεί καθώς δεν ήταν δυνατόν συνεταιρισμός βουλευτών να καταπατήσει δάση.

Το τελευταίο διάστημα μπήκε σε συζήτηση ένα κομμάτι γης στην περιοχή του Αυλώνα που δεν είναι δασικό. Όμως οι συζητήσεις, προς το παρόν, έχουν «παγώσει» λόγω αιφνίδιου θανάτου του κτηματομεσίτη που έκανε τη διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα «πονοκέφαλος» για τον Συνεταιρισμό είναι η δικαστική διαμάχη με τον Δήμο Κηφισιάς που διεκδικεί τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων της Πολιτείας καθώς ο Συνεταιρισμός έχει την ευθύνη για την ύδρευση αλλά και για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων πέριξ της πολύ γνωστής πλατείας της Πολιτείας. Τοπικοί φορείς έχουν αντιδράσει σε κατά καιρούς ενέργειες του Συνεταιρισμού που, όπως λένε, έδωσαν τη δυνατότητα επέκτασης σε καταστήματα της περιοχής που ανήκουν σε αυτόν. Η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

H οικονομική κρίση έχει πλήξει και τα μέλη του Συνεταιρισμού βουλευτών καθώς, όπως λέει στα «Π» ο κ. Κεφαλογιάννης, δεν μπορούν να εισπράξουν στην ώρα τους τα ενοίκια από τα ακίνητα που διαχειρίζεται στην καρδιά του αριστοκρατικού προαστίου. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το «Πολιτεία Tennis Club» για το οποίο ο μισθωτής του καταβάλει ενοίκιο 6.200 ευρώ τον μήνα. Συνολικά από τα ενοίκια υπολογίζεται πώς ο Συνεταιρισμός θα εισπράξει 453.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα καταστήματα που διαχειρίζεται είναι το «Mandarin» (εκεί που βρισκόταν κάποτε το θρυλικό Belle Hellene), το «Ελαίας Γη», και το «Best Friends»…

Εκεί που αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην είσπραξη των συνδρομών από τα μέλη του. Αν και πρόκειται κυρίως για ανθρώπους με σημαντική οικονομική επιφάνεια αρκετοί είναι εκείνοι που δεν είναι συνεπείς με την υποχρέωση να καταβάλουν 18 ευρώ τον χρόνο. Ασφαλώς γιατί το αμελούν.

Πάντως αυτό το τελευταίο δεν θα βλάψει ιδιαίτερα τα οικονομικά του αφού το συνολικό αποθεματικό του είναι περίπου 1,9 εκατομμύρια ευρώ από το οποίο φέτος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 50.000 για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Δείτε την λίστα με τα ονόματα ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα τα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας με σούπερ αποκαλύψεις και προσφορές