Η κομπίνα 9 εκ Ευρώ της ΜΚΟ και οι σχέσεις με το ΥΠΕΞ

Η κομπίνα 9 εκ Ευρώ της ΜΚΟ και οι σχέσεις με το ΥΠΕΞ
Στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου φτάνει η υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» για την οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε 9 άτομα.

Και αυτό διότι μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο κ. Άλεξ Ρόντος, ο οποίος, ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, υπέγραφε ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στην συγκεκριμένη ΜΚΟ. Αυτό συνέβη κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο αναφέρεται σε ζημία του δημοσίου 9 εκ Ευρώ καθώς η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε παράνομα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών από το 2000 έως το 2004.Για την υπόθεση πέραν του κ. Ρόντου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΜΚΟ Κώστα Τζεβελέκου (ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος), της συζύγου του, και άλλων 5 ατόμων καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα 9 εκατ. δόθηκαν παράνομα, καθώς σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.


Θεωρητικά βέβαια η χρηματοδότηση ήταν 75 αλλά για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική συμμετοχή της ΜΚΟ, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν να επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20% - 30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Οργάνωση δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.

Επίσης, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την ΜΚΟ διοχετευόταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις ΜΚΟ, που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της ΜΚΟ στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΚΟ είχε ιδρυθεί από τους κ.κ. Θεόδωρο Μακρυνιώτη και Δημήτριο Καννέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ