Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με 157 ψήφους

Τι είπαν οι πολιτικοι αρχηγοί
Mε 157 ψήφους απορρίφθηκε από την Ολομέλεια η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλλαν το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας και εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές.
Σε σύνολο 293 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 136 βουλευτές και κατά της πρότασης ψήφισαν 157 βουλευτές.
Απόντες ήταν επτά βουλευτές: ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) Μάριος Σαλμάς και οι πέντε βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».
Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους μετά το προσβλητικό σχόλιο του Δημήτρη Κυριαζίδη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενώ μέλη της νεολαίας της Νέας Αριστεράς πέταξαν τρικάκια από τα θεωρεία μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι έτοιμος να προτείνω αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών»
«Να ξεκινήσω ζητώντας συγνώμη από την κα Κωνσταντοπούλου. Θέλω να ζητήσω εκ μέρους της παράταξής μας συγνώμη για την απρεπέστερη αναφορά που έκανε ο κ. Κυριαζίδης στο πρόσωπό σας. Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ευπρέπειά της απέναντι σε μια πολιτικό που μας έχει αποκαλέσει δολοφόνους και εγκληματική οργάνωση. Εγώ διαχωρίζω τη γυναίκα από την πολιτικό. Έχουμε υποχρέωση να συντρίψουμε στερεότυπα τα οποία έρχονται από το παρελθόν και δεν ταιριάζουν σε σύγχρονη κοινωνία. Όταν άκουσα αυτή την απρεπέστερη αναφορά η σκέψη μου πήγε στις πολλές γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί. Δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα. Από γυναίκες που έκαναν αποβολές και δεν βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια. Από γυναίκες που θέλουν να υιοθετήσουν αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν. Και από γυναίκες που επιλέγουν οι ίδιες να μην κάνουν παιδιά και η απόφαση είναι δική τους και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή από όλους. Για αυτές θα μιλήσουμε αύριο ημέρα της γυναίκας παρουσιάζοντας το σύνολο των πολιτικών μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο χρόνο που η αντιπολίτευση επέλεξε να κάνει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποσκοπεί να φύγει η κυβέρνηση. «Αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών γεωπολιτικών αναταράξεων. Μιας και κάνατε αναφορά στην ολοκληρωθείσα χθες σύνοδο κορυφής μιλώντας και με απαξιωτικά λόγια για μένα προσωπικά. Ξέρετε, όποιος Έλληνας πρωθυπουργός μετέχει στις συνόδους είναι μόνος του με τη σημαία της χώρας του και πάντα προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Χθες ήταν μια καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για πρώτη φορά έχουμε συμπεράσματα, τα οποία συνιστούν απόλυτη δικαίωση θέσεων για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων και υπενθύμισε αυτές τις θέσεις.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα αυτής της συνόδου κορυφής. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, ώστε οι αυξήσεις των αμυντικών επενδύσεων να μην συνυπολογίζονται στο έλλειμμα. Επιτυχία είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά ανοικτά τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για νέες επενδύσεις στην άμυνα», συνέχισε.

Σημείωσε ότι συμβαίνουν όλα αυτά σε γεωπολιτικό περιβάλλον με τεκτονικές αλλαγές. «Οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να είναι όσο πρόθυμες ήταν στο παρελθόν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Γαλλία μιλά για επέκταση πυρηνικής ομπρέλας. Οικονομικός πόλεμος με συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο. Μια ΕΕ που δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις. Ένας πόλεμος στη Ρωσία με την Ουκρανία αμυνόμενη, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη που θα διασφαλίζει εδαφική ακεραιότητα και τη δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος. Κύριε Φάμελλε, δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που είπατε. Όσα είπατε ήταν προφανώς αντικρουόμενα. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία η θέση της Ελλάδας είναι απολύτως κρίσιμη. Πρέπει και θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαίκών αποφάσεων καταθέτοντας προτάσεις προς όφελος της πατρίδας και της ΕΕ. Η Ελλάδα κ. Ανδρουλάκη, παρά αυτά που ακούγονται σήμερα από τον Πρόεδρο Τραμπ, είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Μήπως ξεκίνησε μέσα σας ένας αντιαμερικανισμός, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ πάντα καλλιεργούσε. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά η Ελλάδα έχει στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και θα παραμείνει ενεργός παράγων της σταθερότητας», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και ασκεί εξωτερική πολιτική χρήσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα.
«Ακουσα ότι αναφερθήκατε στο ζήτημα του καλωδίου. Σας καταθέτω το δελτίο της εταιρείας προμηθευτής του καλωδίου που λέει ότι αυτό που είπατε κ. Ανδρουλάκη δεν ισχύει», πρόσθεσε.
«Ο πρωθυπουργός είναι εκλεγμένος επειδή τον ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και αυτή η παράταξη έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μέχρι τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση αυτή θα έχει την πλειοψηφία που της έδωσαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές, είτε σας αρέσει, είτε όχι κ. Ανδρουλάκη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι σε αυτό το περιβάλλον έρχεται η αντιπολίτευση να καταθέσει μία πρόταση δυσπιστίας. «Δικαίωμά σας. Αναφερθήκατε κ. Ανδρουλάκη ότι μόνος σας δεν έχετε τους 50 βουλευτές. Αλλά θα μπορούσατε να ασκήσετε άλλα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το γεγονός ότι ταυτιστήκατε δικαιώνει ότι είστε συμμαχία προθύμων, μηδενισμού και έλλειψης οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό. Για εσάς κ. Ανδρουλάκη που θεωρείται ότι είστε θεσμικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανίζεται εδώ πέρα άμοιρο ευθυνών για τα καλά αλλά και τα στραβά. Μου κάνει εντύπωση που έρχεστε όχι μόνο με την υπογραφή σας, αλλά και με το λόγο σας να νομιμοποιήσετε το λαϊκισμο, τα fake news. Αναρωτιέμαι όταν βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή όντως στη χώρα υπάρχει ένταση, ρητορική που υποβαθμίζει το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς, εσείς το ΠΑΣΟΚ συντάσσεστε και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ρίχνετε νερό στο μύλο των πιο ακραίων φωνών. Αυτός ο οποίος θα εκφραστεί αντισυστημικά θα προτιμήσουν το πρωτότυπο και όχι το αντίγραφο. Είστε αντίγραφο κ. Ανδρουλάκη. Έχω απόλυτη υποχρέωση να αναδείξω ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Όταν σας αποκαλούσαμε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον κολακευτικοί ήμαστε. Αυτή η ενδιαφέρουσα συμπόρευση με σκοπό να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να φύγει ο πρωθυπουργός. Και να έρθει ποιος; Και με τι πρόγραμμα; Και με τι απόψεις για την εξωτερική πολιτική; Για την υγεία; Για την παιδεία;», υπογράμμισε.
«Είστε αντιπολίτευση του ‘πάμε και όπου βγει’. Καμία πρόταση ούτε για το ζήτημα των τρένων. Νομίζετε εδώ μέσα ότι εκφράζετε τη φωνή της κοινωνίας. Είστε ο αντίλαλος της δικής σας ανεπάρκειας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Εγώ κ. Φάμελλε σέβομαι και τιμώ τον κάθε συμπολίτη μας, ο οποιος θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και θα εκφράσει τον πόνο του και τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
«Χρέος της κυβέρνησης είναι να διαφυλάττει το δικαίωμα οποιουδήποτε έλληνα πολίτη να διαδηλώσει. Δεν είναι να προστατεύσει τον κάθε μπαχαλάκια. Εκτός αν είναι καλές οι μολότοφ ανάλογα με το που πέφτουνε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Όταν σπάγατε τις πόλεις. Αυτά τελείωσαν κ. Φάμελλε», είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια.
«Είμαι έτοιμος να προτείνω την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών»
«Έρχομαι στην τραγωδία των Τεμπών. ‘Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη να επαναφέρει τι έγινε τις ώρες και ημέρες μετά το δυστύχημα. Εγώ βρέθηκα και ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωή μου, σίγουρα της πολιτικής μου διαδρομής. Όσοι βρέθηκαν εκεί βίωσαν τα ίδια συναισθήματα. Ακόμα πιο έντονα όταν επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία. Βρεθήκατε και εσείς εκεί κ. Ανδρουλάκη. Διέκρινα στα μάτια και στις δηλώσεις σας το ίδιο σοκ. Θυμάμαι ότι σας ενημέρωνε τότε η πυροσβεστική για τις πράξεις της στο πεδίο. Σας είπε ότι πρέπει να σηκώνουν κάποια βαγόνια. Υπάρχει το σχετικό βίντεο. Σας ενημέρωνε ο υπεύθυνος της πυροσβεστικής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διάβασε δήλωση του κ. Ανδρουλάκη εκείνη την ημέρα όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπήρχε ενημέρωση ότι επίσης κάτω από τα τρένα περνούσε ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου της χώρας. «Ψεύτες, ψεύτες, ψεύτες. Πάντα ψεύτες ήσαστε και παραμένετε», είπε δίνοντας το σχετικό έγγραφο της ΔΕΣΦΑ.
«Κύριε Ανδρουλάκη εκεί που σας ενημέρωναν δεν θυμάμαι να είπατε στοπ να μείνουν όλα όπως είναι γιατί ήταν μια επιχείρηση διάσωσης. Διότι αυτό ακριβώς έγινε. Κύριε Ανδρουλάκη ήσαστε εκεί, ήμουν εκεί. Και οι δύο είδαμε τι συνέβαινε. Θέλω να είμαι σαφής. Αν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες θα ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Δεν θα δικαστεί κανείς από λαϊκά δικαστήρια. Μήπως εσείς έχετε ήδη δικάσει; Μήπως έχετε ήδη καταδικάσει; Εγώ δεν προδικάζω τίποτα για την πορεία της προανακριτικής. Μιλήσατε για τη σύγκρουση και μιλήσαμε για τη σύγκρουση με το βαθύ κράτος. Πρώτος ομολόγησα ότι στην τραγωδία το βαθύ κράτος συγκρούστηκε με το ανθρώπινο λάθος και το βαθύ κράτος νίκησε. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί. Η τραγωδία έγινε επί δικών μας ημερών αλλά κάνετε μεγάλο λάθος κ. Φάμελλε και κ. Ανδρουλάκη αν πιστεύετε ότι δεν έχετε και εσείς το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Είναι δύσκολη η προσπάθεια να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν έγινε συγκάλυψη. Αλλά το 85% της κοινωνίας θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί. Αυτό δεν σας προβληματίζει;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά σαν σήμερα το 2004 και έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του κόντρα στο πελατειακό κράτος και κόντρα σε αντιλήψεις για τις οποίες δεν δίστασε να συγκρουστεί και με τη δική του παράταξη.
«Πίστευα και πιστεύω ότι η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος. Η παράταξή μας έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Για το Θεό κ. Ανδρουλάκη εσείς ήσαστε το κόμμα της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας; Είστε σοβαροί τώρα; Εγώ θα δεχθώ ότι ο νόμος Πεπονή ήταν τομή. Και εμείς ήμασταν πίσω από τις εξελίξεις όταν τότε δεν τον ψηφίσαμε. Αυτό αφορούσε το 1994. Τους δύο νόμους για την αξιολόγηση στο δημόσιο και τον τρόπο επιλογής διοίκησεων το 2020 και το 2023 γιατί δεν τους ψηφίσατε; Εγώ έχω δώσει μάχη για την αξιολόγηση. Όταν ήμουν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης δρομολόγησα σύστημα αξιολόγησης και με πολεμήσατε όλοι λυσσαλαία. Μιλήσατε κ. Ανδρουλάκη για μεγάλες συνταγματικές αλλαγές και επειδή έχουμε μπροστά μας συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η οποία επιβάλλει την ανάγκη να διαμορφώσουμε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις έχω να σας κάνω μία πρόταση. Να συμφωνήσουμε τώρα σε τέσσερα θέματα. Δύο θα τα θέσετε εσείς και δύο εμείς. Μιλήσατε για την ηγεσία της δικαιοσύνης και τον τρόπο επιλογής της. Εγώ είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης και το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική μεταχείριση υπουργών. Αν θέλουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης θα πρέπει να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προστατεύει πολιτικούς από την εκάστοτε πλειοψηφία. Ο τρόπος που λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές δεν εξυπηρετούν γιατί εσείς ήδη έχετε δικάσει τον κ. Τριαντόπουλο. Δύο άρθρα αναθεωρητέα από πλευράς ΝΔ. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα δικά σας στελέχη είναι προστατευμένα. Την αποσβεστική προθεσμία εμείς την αλλάξαμε και τα δικά μας στελέχη δεν είναι προστατευμένα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ διαζύγιο από τον κ. Πολάκη. Κύριε Ανδρουλάκη επανέρχομαι. Δύο άρθρα τα οποία εμείς θα προτείνουμε προς αναθεώρηση. Ελάτε να συμφωνήσετε στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και στην αλλαγή του άρθρου 16. Θα αναμένω την απάντησή σας».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μια πρόταση δυσπιστίας αφορά ουσιαστικά το σύνολο του κυβερνητικού έργου και στάθηκε σε δύο τομείς.
«Ο πρώτος αφορά την εθνική άμυνα. Εντός των επόμένων εβδομάδων θα προκαλέσω συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό προγραμμα της χώρας για την επόμενη 12ετία. Να περιγράψει όχι μόνο τους εξοπλισμούς, αλλά και τη συνολική μας φιλοσοφία της αμυντικής μας πολιτικής και της ανάγκης να τονώσουμε το σύστημα καινοτομίας της χώρας. Θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός άμυνας τις λεπτομέρειες και θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων.
Δυο κουβέντες για την οικονομία. Επειδή αναφέρεστε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Να θέσω υπόψη τα στοιχεία της ανάπτυξης. Υπερδιπλάσσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν στηρίζεται στην κατανάλωση και δανεικά, αλλά στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα είμαστε απόλυτα συνεπείς στη δέσμευσή μας για βασικό μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Θα εισηγηθώ στο υπουργείο οικονομικών το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να μετονομαστεί σε ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ανδρουλάκη. Το ταμείο ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ και έφερα στη χώρα 36 δις ευρώ. Και η οικονομική μας πολιτική μας επιτρέπει να μειώνουμε το κόστος δανεισμού. Να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή και να επιστρέφουμε τα πρόσθετα έσοδα στους πολίτες. Αυτή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας. Το βαθύ κράτος ανεχόταν τη φοροδιαφυγή και ήρθε αυτή η κυβέρνηση και πέτυχε στο στόχο. Κάναμε το κοινωνικά δίκαιο και το οικονομικά ορθό. Αυτή η πολιτική μας δίνει την δυνατότητα να δώσουμε 1η Ιουλίου πρόσθετη αύξηση στους ένστολους, που έχει φέρει την ανεργία κάτω του 9% όταν την παραλάβαμε στο 17%, μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε την κάρτα εργασίας και να αποκαλύπτονται κρυφές υπερωρίες. Αυτή η οικονομική πολιτική, είτε το θέλετε, είτε όχι θα συνεχιστεί για την επόμενη διετία. Θα ολοκληρωθεί το 2027, θα τεθεί στην έγκριση του ελληνικού λαού ο οποίος την εμπιστοσύνη του όπως και η ΚΟ μας καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας τη πρόθυμης συμμαχίας των μηδενιστών», υπογράμμισε.
Ανδρουλάκης: Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή
«Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού και των νεότερων γενεών. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και είμαστε εδώ, η δημοκρατική παράταξη, για να επιταχύνουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός και η πατρίδα». Με αυτή την αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως είναι η ΝΔ είναι μόνη δύναμη πολιτικής σταθερότητας, κι έκανε ένα βήμα για πρόωρες εκλογές.
Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι το 41% είναι όνειρο απατηλό και τόνισε πώς «η πρόταση δυσπιστίας είναι το μόνο θεσμικό εργαλείο της αντιπολίτευσης, για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και εκεί να σας δείξει την πόρτα της εξόδου ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Εκλογές για να έρθει η πολιτική αλλαγή, με μια κυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη και τους κόπους του. Η χώρα χρειάζεται οξυγόνο. Οξυγόνο για την αλήθεια. Οξυγόνο για τη δικαιοσύνη. Το κράτος του ‘πάμε και όπου βγει’ θα είναι σύντομα παρελθόν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «το σενάριο σας για ένα ΠΑΣΟΚ ‘ουρά’, ηττήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 με την εκλογή μου. Και στόχος μου είναι ένας: να σας νικήσουμε στις επόμενες εκλογές. Η παράταξη μας διατηρεί την πολιτική της αυτονομία απέναντι στα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας – αυτά που εσείς εκπροσωπείτε διαχρονικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι η δημοκρατική και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι «το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι «εσείς ή το χάος», αλλά είναι «το αλαζονικό και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας, ή το ΠΑΣΟΚ που ανανεώθηκε και έχει σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα, που απαντά στις αγωνίες του ελληνικού λαού».
Απαντώντας στη κριτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί συμμαχίας των προθύμων, για κοινή πρόταση δυσπιστίας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά και τη Πλεύση Ελευθερίας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «εσείς είστε πρόθυμοι να καλύψετε τους πραγματικούς ενόχους, όπως το κάνατε με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Τριαντόπουλο, μέχρι να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Να η ομάδα των προθύμων! Εσείς και οι υπουργοί σας είστε πρόθυμοι να κάνετε τα πάντα για να διατηρήσετε τις καρέκλες σας».
Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στη κυβέρνηση για τη τραγωδία των Τεμπών. Σημείωσε πώς η στάση της ήταν παρέλαση υποκρισίας, αναξιοπιστίας και αλαζονείας και επί τρεις μέρες βομβαρδίστηκε η Βουλή των Ελλήνων με fake news, καταλογίζοντας προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι θυμίζει πρωθυπουργό κλεισμένο σε γυάλινο πύργο. «Έχετε τεράστιες ευθύνες και για την τραγωδία αυτή καθαυτή, αλλά και για ό,τι έχει μεσολαβήσει από εκείνη την τραγική νύχτα. Κανείς δεν θα συγχωρήσει τις προσβλητικές συμπεριφορές σας απέναντι στον ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλα απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων. Κάθε μέρα γίνεται και μια αποκάλυψη που οδηγεί στο ότι εκείνη τη νύχτα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του φριχτού προσώπου ενός ανίκανου, αναποτελεσματικού κράτους, που το περιφέρατε ως δήθεν ‘επιτελικό’».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για κυνισμό, καθώς «δεν πήρατε κανένα μήνυμα. Το μόνο βέβαιο είναι, πως το μεγαλύτερο βαρίδι στην πρόοδο της χώρας είστε εσείς και η κυβέρνησή σας! Έχετε οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο αδυναμίας, με αποτέλεσμα κάθε ομιλία σας να περιλαμβάνει ένα απίστευτο αριθμό fake news», όπως είπε.
«Αυτή η συμπεριφορά συνιστά προσβολή στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους!», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης κι άσκησε δριμεία κριτική στην εξαγγελία για συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
«Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα, αλλά αυτά τα έδρανα έχουν μνήμη κ. Μητσοτάκη και θυμούνται τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να φωνάζουν «πάρτο πίσω Πεπονή», όταν ψηφιζόταν το ΑΣΕΠ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Σχετικά με το επίμαχo email του κ. Τριαντόπουλου, σημείωσε πως «δείχνει ότι είστε αμετανόητοι. Το email δείχνει ότι, όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά και η όλη διαδικασία συντονίστηκε μέσα από το Μαξίμου». «Δεν είναι όλα επικοινωνία, υπάρχει και η ανθρωπιά και η ηθική στην πολιτική!» συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέχεια επανέλαβε τις έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ζητώντας εκ νέου την παραίτησή του καταθέτοντας στα πρακτικά την περσινή πρόταση δυσπιστίας, που όπως είπε «επιβεβαιώνει τις χθεσινές ανακρίβειες του υπουργού. Ή συγγνώμη λοιπόν, ή παραίτηση. Αλλά ποια ευθιξία, εδώ μας έκανε μαθήματα για την περίοδο του 2012-15 και τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ ενάντια στον λαϊκισμό, μόνο που τότε δεν ήσασταν καν μέλος του ΠΑΣΟΚ».
Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία σχετικά με τη Δικαιοσύνη, μιλώντας για παρεμβάσεις στο έργο της και ανέφερε ότι η κατάσταση στον σιδηρόδρομο είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά.
«Απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου με νέο μοντέλο λειτουργίας, που θα αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Εσείς απαξιώσατε το μέσο αυτό με τις πράξεις σας. Να σας θυμίσω κύριε πρωθυπουργέ, ότι τη σύμβαση της Hellenic Train την επαναδιαπραγματεύτηκε η δική σας κυβέρνηση και ο εκλεκτός σας Κώστας Καραμανλής, και λόγω αυτής ο ελληνικός λαός πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, ενώ από την άλλη η εταιρεία έχει αποφύγει να κάνει ουσιαστικές επενδύσεις ως όφειλε […]
Η κυβέρνηση ας παραδεχτεί την αποτυχία της. Ήρθε η στιγμή για μια ενιαία, σταθερή και ριζοσπαστική λύση για τους σιδηροδρόμους μας. Και αυτή τη λύση είμαστε αποφασισμένοι να την προσφέρουμε και θα την παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.
Φάμελλος για πρωθυπουργό: διχαστικός, αμετανόητος, αλαζόνας
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον ότι στην αρχική του ομιλία εμφανίστηκε «διχαστικός, αμετανόητος και αλαζόνας».
Ξεκινώντας την ομιλία του είπε: «Η πρόταση δυσπιστίας εκφράζει την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας για το έγκλημα των Τεμπών, για την συγκάλυψή του. Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, η κοινωνία το έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι δεν σας εμπιστεύεται γιατί είσαστε πλήρως απονομιμοποιημένος».
Αναφέρθηκε στο μπάζωμα λέγοντας: «οι υπουργοί σας που μετείχαν στις συσκέψεις, ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Τσακίρης, δεν γνώριζαν τίποτε; Στην χώρα που καθετί γίνεται με εντολή Μητσοτάκη για το μπάζωμα δεν ξέρατε τίποτε;». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την στάση του σε σχέση με τις συγκεντρώσεις: «Είπατε ότι η μεγάλη πλειοψηφία θέλει να ανέβει ψηλότερα η Ελλάδα, την ίδια ώρα που λέγατε ότι οι πολίτες κινητοποιήθηκαν από τα fake news».
Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στον πρωθυπουργό είπε: «Βάζετε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», το χάος το προκαλεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».
Ακολούθως ρώτησε με επιτακτικό τρόπο: «Θα έρθετε κ. Μητσοτάκη στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το μπάζωμα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Κρυφτήκατε πάνω από ένα μήνα από την Βουλή, θα κρυφτείτε και από την προανακριτική; ή θα έρθετε να πάρετε τις ευθύνες σας ως ηθικός αυτουργός του μπαζώματος; Γιατί εσείς είστε ο άμεσος προϊστάμενος του κ. Τριαντόπουλου. Εσείς τους δίνατε εντολές! Μόνο σε εσάς λογοδοτούσε! Θα έρθει ο κ. Γεραπετρίτης; Θα έρθει ο κ. Σκέρτσος; Πόσα e-mail και επικοινωνίες υπάρχουν μεταξύ υπουργών που συνδέονται με το μπάζωμα και με την κακουργηματική απιστία για την πληρωμή του; Θα συμφωνήσετε με την άρση απορρήτου για τις επικοινωνίες και τα e-mail των πολιτικών προσώπων ώστε να αποκαλυφθεί τι έγινε εκείνες τις ημέρεs; Ο κ. Τριαντόπουλος συντόνισε και κανόνισε την πληρωμή. Τι κάνανε οι υπουργοί για να σταματήσουν μία παράνομη ενέργεια».
Εξηγώντας την πρόταση δυσπιστίας είπε: «Η πρόταση δυσπιστίας είναι πράξη δημοκρατίας και ευθύνης. Είναι απαίτηση της κοινωνίας που ζητά δικαιοσύνη. Είναι η απαίτηση της κοινωνίας για μία άλλη Ελλάδα, που απαιτεί «να κάνουμε κάτι για να φύγει αυτή η κυβέρνηση». Όπως αντίστοιχα σημαντικός λόγος είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει τη λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας και της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς παραβιάζει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, τις προβλέψεις του Συντάγματος, την νομοθεσία.
Απάντησε στο ερώτημα των εκλογών: «Μας ρωτούν δηλαδή θέλετε εκλογές; Ναι θέλουμε εκλογές. Το αίτημά μας αυτό δεν σχετίζεται με κομματικά οφέλη. Δεν κοιτάμε τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις για να ζητήσουμε πολιτική αλλαγή. Είναι κοινωνική ανάγκη. Πρέπει να φύγει αυτή η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, και να είστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την λύση. Και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε η λύση αυτή να είναι προοδευτική μακριά από νέα αδιέξοδα».
Ακολούθως μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά από περίοδο συρρίκνωσης και απαξίωσης αλλά και αυτοκριτικής, καταθέτουμε προτάσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας και στα αιτήματα των συλλαλητηρίων και των κινητοποιήσεων. Πρώτος στόχος, μια δημοκρατική πολιτεία ριζικά μεταρρυθμιστική. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είμαστε αποφασισμένοι για ένα ρηξικέλευθο προοδευτικό σχέδιο. Το οποίο θα υλοποιηθεί με την κοινωνία. Αλλά και με συσπείρωση και ευρύτερων δημοκρατικών προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Να είστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει τη λύση. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ εργαζόμαστε ώστε να υπάρχει λύση για την επόμενη μέρα και με στρατηγική τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».
Μίλησε όμως και για την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων: «όποιος δεν ανταποκριθεί θα μείνει πίσω από ιστορικές εξελίξεις, εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά με ένα ευρύ κάλεσμα σε ολόκληρη την κοινωνία όχι μόνο για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, των Τεμπών, των υποκλοπών, των καρτέλ και της αισχροκέρδειας, αλλά και για να υπάρξει μία νέα προοδευτική αριστερή κυβέρνηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ασφάλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή την δέσμευση προς τον ελληνικό λαό».
Κλείνοντας είπε: «Η κοινή κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση είναι ένα θετικό βήμα. Έχουν λάβει και οι προοδευτικές δυνάμεις το μήνυμα των συγκεντρώσεων. Όταν ο λαός προτάσσει την ενότητά του απέναντι στην κυβέρνηση, δεν μπορούν οι προοδευτικές δυνάμεις να μην ακούν την κοινωνική απαίτηση. Η κοινωνία μας έστειλε το μήνυμα: Βρείτε τα για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει για τον ελληνικό λαό. Η πολιτική σας κλεψύδρα άδειασε. Οι μέρες της αλαζονείας σας τελείωσαν. Η κοινωνία πιέζει για μεγάλες αλλαγές. Από εδώ και πέρα η ευθύνη μεταφέρεται στον προοδευτικό χώρο και οφείλουμε όλοι να την λάβουμε υπόψη. Υπάρχει διέξοδος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι παράγοντας σταθερότητας και λύσης. Εμείς και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Οφείλουμε να ακούσουμε τους πολίτες και να προχωρήσουμε μπροστά».
Χαρίτσης: Διαπράξατε «ύβρι» και τώρα είναι η ώρα της «νέμεσης»
Για «δηλητηριώδη σεξιστικά σχόλια που αναπαράγουν πατριαρχικά πρότυπα και δεν έχουν καμία θέση στη Βουλή και στην ελληνική κοινωνία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας το επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Ο Αλ. Χαρίτσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι κάνει «πολύ μεγάλο λάθος» αν πιστεύει ότι «εξασφαλίζοντας απόψε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», «καθάρισε με το έγκλημα στα Τεμπη», καθώς δεν έχει υπολογίσει «το λαό που πλημμυρίζει τις πλατείες σε όλη τη χώρα». «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, θα σας πνίξει και θα ξεπλύνει τα άθλια ψέματά σας», διαμήνυσε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διέπραξε «ύβρι» και τώρα είναι η ώρα της «νέμεσης», γιατί τα Τέμπη, τόνισε «δεν ήταν ατύχημα, ήταν κρατικό έγκλημα με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Πρόσθεσε, δε, ότι δεν έγινε «μόνο ένα έγκλημα», αλλά «περισσότερα», με «πρώτο και κύριο αυτό της κυβερνητικής συγκάλυψης», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πληθώρα «ψεμάτων».
«Τα ψέματα, το θράσος και η αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τραβάει όλο το πολιτικό σύστημα στον βούρκο», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, κάνοντας λόγο για μια «καμπή της Ιστορίας» και έναν «πρωτοφανή ξεσηκωμό εδώ και μισό αιώνα» που προκαλεί «σεισμό» στα «θεμέλια ενός καθεστώτος που μέχρι χτες φάνταζε κυρίαρχο».
Αναφερόμενος στη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις τελευταίες συγκεντρώσεις, υπογράμμισε πως οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο απαιτούν «δικαιοσύνη», «κάθαρση», «οξυγόνο» και τελικά «αντικρύζουν έναν πρωθυπουργό να τους κουνάει το δάχτυλο».
«Δεν είστε κατήγορος, κ. Μητσοτάκη. Απολογούμενος είστε. Δεν βάζετε εσείς τα ερωτήματα, κ. Μητσοτάκη. Απαντήσεις πρέπει να δώσετε. Και θα τις δώσετε», είπε ο Αλ. Χαρίτσης, απευθύνοντας σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό για τους λόγους που «έσπευσε να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος» και να «διαβεβαιώσει τί μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία» και ότι «δεν υπήρξε μπάζωμα», που μίλησε «για θεωρίες συνωμοσίας».
Αναφέρθηκε και στις τελευταίες αποκαλύψεις και στο «περιβόητο μέιλ», ενώ διερωτήθηκε αν «θα καταθέσουν όλοι οι αποδέκτες του μέιλ στην προανακριτική» και αν «θα γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών οποιουδήποτε χρειαστεί και όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, αν χρειαστεί».
«Σταματήστε να απευθύνεστε σε όλους εμάς, σε όλη την κοινωνία, σαν να απευθύνεστε σε ανόητους. Το μέιλ που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει αυτό που λέμε από την αρχή», σημείωσε, τονίζοντας πως με αυτό ο κ. Τριαντόπουλος προχωράει σε «ομολογία ενοχής».
Συνεχίζοντας τα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ζήτησε το λόγο για την «Εξεταστική Επιτροπή – παρωδία, με βουλευτές της κυβέρνησης να τραμπουκίζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης» και να «μην καλούνται ουσιαστικοί μάρτυρες», ενώ όπως είπε, «προστατεύεται μέχρι σήμερα ο κ. Καραμανλής», ο οποίος «ήξερε πολύ καλά τα προβλήματα ασφάλειας στα τραίνα».
Συνολικά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έκανε « ό,τι μπορούσε για να καλύψει τα ίχνη αυτού του εγκλήματος», μετατρέποντας σε «ερευνητές» τους συγγενείς των θυμάτων, χωρίς να ζητήσει ούτε «μία συγγνώμη».
« Θα απαντήσετε κ. Μητσοτάκη σε όλα αυτά. Καταστρατηγήσατε το Σύνταγμα, καταπατήσατε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αποκρύψατε στοιχεία, βεβηλώσατε τον τόπο του εγκλήματος, αισχρολογήσατε εις βάρος των οικογενειών των θυμάτων, χυδαιολογήσατε εις βάρος της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχετε απαξιωθεί πολιτικά αλλά και ηθικά».
Επαναλαμβάνοντας, τα περί «καθεστώτος», προειδοποίησε ότι «τα αλαζονικά καθεστώτα καταρρέουν με πάταγο» και τόνισε ότι πρόκειται για «ένα καθεστώς που βαρύνεται και με πολλά άλλα», από τις «υποκλοπές», μέχρι την «αισχροκέρδεια» και τη «διάλυση» των «δημόσιων νοσοκομείων και των εργασιακών σχέσεων».
«Δεν ζήτησε ο λαός να πάει πιο ψηλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, Ζήτησε να πέσει! Να φύγει ο Μητσοτάκης! Να αναπνεύσει η χώρα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και πως «ο κυρίαρχος λαός θα πρέπει να κληθεί να αποφασίσει».
«Τα Τέμπη θα είναι το τέλος αυτής της αντικοινωνικής κυβέρνησης», συνέχισε, σημειώνοντας πως ο λαός δεν θα περιμένει το 2027.
Επιπρόσθετα, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να διχάσει τον κόσμο, καταλογίζοντας του ένα «ρουσφετολογικό σύστημα» , στο πλαίσιο του οποίο ο μοιραίος σταθμάρχης, τοποθετήθηκε παράνομα στη Λάρισα, ενώ άφησε αιχμές για « καινούρια μπίζνα» στο σιδηρόδρομο και «περικοπές» προκειμένου «να ταΐσουν την οικονομία του πολέμου».
«Όχι άλλα ψέματα κ. Μητσοτάκη. Πείτε μια φορά την αλήθεια. Επιστρέψατε από τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής σαν αποσυνάγωγος», σχολίασε ο Αλ. Χαρίτσης, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «βάζει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια».
Αππαντώντας στο «τελευταίο» όπως είπε « επιχείρημα» του «χάους», είπε: « Το χάος είστε εσείς», ζητώντας και πάλι «να δώσει τη λύση ο κυρίαρχος λαός».
Κλείνοντας, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «ιστορικές στιγμές» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μετά τα συλλαλητήρια της προηγουμένης εβδομάδας και τη μαζική καθολική διαμαρτυρία με πρωταγωνιστές τους νέους ανθρώπους είναι μια άλλη χώρα. Η Αριστερά έχει το καθήκον να παλέψει για Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ειρήνη», κατέληξε.