Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες συνήθεις για την εποχή του χρόνου Το αέριο μπορεί να σταματήσει να διολισθαίνει εάν γίνει ελκυστικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά σε 17 μήνες, καθώς η χειρότερη ενεργειακή κρίση της περιοχής εδώ και δεκαετίες υποχωρεί, αλλά με ενδείξεις ότι είναι απίθανη η περαιτέρω μείωση των τιμών.

Οι τιμές έχουν βυθιστεί περισσότερο από 80% από την κορύφωση του Αυγούστου, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σφυροκοπώντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα, η ήπειρος βλέπει μια απότομη ανατροπή καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, οι προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο Κατάρ απογειώνονται.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβητούν εάν η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί πολύ περισσότερο. Με το τέλος του χειμώνα να πλησιάζει και τη ζήτηση θέρμανσης να υποχωρεί, οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να καταστήσουν το φυσικό αέριο πιο οικονομικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη από εναλλακτικές λύσεις όπως ο άνθρακας.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στο εύρος αλλαγής καυσίμου, υποδηλώνοντας ότι είναι πλέον πιο κερδοφόρο να λειτουργούν οι μονάδες φυσικού αερίου υψηλότερης απόδοσης σε σύγκριση με τις μονάδες άνθρακα χαμηλότερης απόδοσης», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο BloombergNEF.

Η ζήτηση αυξάνεται επίσης από την Ινδία στην Κίνα. Οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν εάν υπάρξει παρατεταμένος κρύος καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή εάν υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό.

«Φτάνουμε σε ένα επίπεδο όπου η αρνητική πλευρά είναι πιθανώς πιο περιορισμένη, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σαφώς ανοδική πλευρά, ειδικά εάν έχετε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα», δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το μάρκετινγκ ενέργειας στη Shell Plc, σε παρουσίαση την Πέμπτη. «Είναι σαφές ότι πλησιάζουμε σε αυτό το εύρος».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα αναφοράς υποχώρησαν έως και 6,2% στα 48,78 ευρώ τη μεγαβατώρα, στο χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 31 Αυγούστου 2021. Το συμβόλαιο έχασε περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου διπλάσιο από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτή την εποχή του έτους.

Προς το παρόν, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης παρέχουν ένα απόθεμα ασφαλείας για την Ευρώπη, ένα σημάδι αισιοδοξίας ότι η περιοχή μπορεί να τα καταφέρει αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο. Με το μεγαλύτερο μέρος των συνηθισμένων ρωσικών όγκων φυσικού αερίου να απουσιάζει τώρα, τα ευρωπαϊκά έθνη φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί με άφθονες επιλογές αντικατάστασης.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE - η οποία διασώθηκε από την κυβέρνηση πέρυσι αφού η ενεργειακή κρίση την έφερε στο χείλος της κατάρρευσης - δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου το αργότερο έως το 2024, με το υψηλό κόστος για την αντικατάσταση των χαμένων όγκων να παραμένει πρόβλημα.

Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών βοήθησαν την εταιρεία να μειώσει σημαντικά τις ζημίες της, αν και εξακολουθούσε να καταγράφει αρνητικά προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG της Βορειοδυτικής Ευρώπης μειώθηκαν στα 15,25 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Πέμπτη, το χαμηλότερο από τότε που το συμβόλαιο άρχισε να διαπραγματεύεται στις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι επίσης κοντά στο επίπεδο τιμών όταν οι αγοραστές της Κίνας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην αγορά, δήλωσε ο Tobias Davis, επικεφαλής LNG για την Ασία στη χρηματιστηριακή Tullet Prebon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ