Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναπαύεται καθώς η κρίση του φυσικού αερίου αμβλύνεται

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναπαύεται καθώς η κρίση του φυσικού αερίου αμβλύνεται

Μια σχετική ηρεμία έχει πέσει πάνω από τις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης φέτος, καθώς ο ήπιος καιρός και τα άφθονα αποθέματα εξαλείφουν τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής του εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα.

Είναι λάθος να επικρταεί εφησυχασμός. Ο κορυφαίος ρυθμιστής ενέργειας της Γερμανίας, ο πρόεδρος της BNetzA Κλάους Μιούλερ, με ανάρτηση στο Twitter παραπονέθηκε ότι οι πολίτες δεν εξοικονομολυν όσο φυσικό αέριο θα έπρεπε.

Οι καταναλωτές περιόρισαν τη χρήση φυσικού αερίου μόνο κατά 8,6% κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2021 την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, πολύ κάτω από τον στόχο του 20% της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, το αφεντικό της Shell Plc δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν θα κηρύξω το τέλος της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Wael Sawan σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, αφού η εταιρεία του ανέφερε κέρδη ρεκόρ για το 2022 λόγω σε μεγάλο βαθμό της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη βρήκε επαρκή καύσιμα για αυτόν τον χειμώνα επειδή «το LNG ενισχύθηκε για να καλύψει το κενό» αφού η Ρωσία συμπίεσε τις προμήθειες αγωγών, δήλωσε ο Sawan. Μόνο η Shell παρέδωσε 194 φορτία στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, περίπου πέντε φορές περισσότερα από όσα θα έκανε σε μια τυπική χρονιά.

Το 2023, ο κόσμος θα «χρειάζεται απεγνωσμένα φυσικό αέριο» καθώς η όρεξη της Κίνας ανακάμπτει μετά το τέλος του Covid-zero, δήλωσε ο Sawan. Το BloombergNEF αναμένει ότι η ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,3% φέτος, σε σύγκριση με 2,9% το 2022.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να χαλαρώσει τα πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσει της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Η κατανάλωση του καυσίμου θα πρέπει να παραμείνει 13% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο, ανέφερε.

Αυτό προϋποθέτει ότι οι ροές ρωσικών αγωγών παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα και οι θερμοκρασίες είναι γύρω από το φυσιολογικό. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και ψυχρότερο καιρό, οι μειώσεις της ζήτησης θα πρέπει να φτάσουν σχεδόν το 30%.

Εάν ο τρέχων χειμώνας τελειώσει χωρίς επεισόδια, η Ευρώπη θα μπορούσε να συγχωρεθεί που γιόρτασε το γεγονός ότι ο περσινός αγώνας δρόμου για την επαναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου ήταν επιτυχής. Αλλά αυτό είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ. Η απουσία ρωσικού φυσικού αερίου θα γίνει αισθητή έντονα σε ολόκληρη την ήπειρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Το ποσό της επανασύνδεσης των ροών ενέργειας τον τελευταίο χρόνο ήταν τεράστιο», δήλωσε ο Sawan. «Αυτό θα είναι ένα ταξίδι ετών και θα προειδοποιούσα όποιον κοιτάζει μπροστά και υποθέτει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ