Αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές

Αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Στην ΕΕ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε σχεδόν κατά 5%, σε απόλυτους αριθμούς, από το 2020 έως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2021, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (37% και 32%, αντίστοιχα).

Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (15%), στερεά βιοκαύσιμα (7%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας, καθώς το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

Το 2021, τα κράτη-μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ήταν η Αυστρία (76,2%, βασιζόμενη κυρίως σε υδροηλεκτρική ενέργεια) και η Σουηδία (75,7%, κυρίως υδροηλεκτρική και αιολική). Ακολουθούν η Δανία (62,6%, κυρίως αιολική), η Πορτογαλία (58,4%, αιολική και υδροηλεκτρική) και η Κροατία (53,5%, κυρίως υδροηλεκτρική).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημειώθηκαν στη Μάλτα (9,7%), στην Ουγγαρία (13,7%), στο Λουξεμβούργο (14,2%), στην Τσεχία (14,5%) και στην Κύπρο (14,8%).

Στην Ελλάδα το μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2021 ήταν λίγο χαμηλότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ, δηλαδή περίπου στο 36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ