Tι μπορεί να πάει στραβά για το ισχυρό ράλι μετοχών της Ευρώπης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα αδύναμα κέρδη, η γερακίσια ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσουν τις μειώσεις Οι στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν επίσης κίνδυνο από την ύφεση, την άνιση ανάκαμψη της Κίνας

Tι μπορεί να πάει στραβά για το ισχυρό ράλι μετοχών της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι η γεύση του μήνα. Αλλά δεν θα χρειαστούν πολλά για να ξινίσει ξανά το συναίσθημα των επενδυτών.

Με άνοδο 10% τον Ιανουάριο, οι μετοχές της ευρωζώνης ξεπερνούν τις ΗΠΑ για να απολαύσουν το καλύτερο ξεκίνημά τους σε ένα χρόνο. Ωστόσο, κορυφαίοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock Inc. και Amundi SA, προειδοποιούν ότι οι αγορές είναι πολύ επιφυλακτικές για τους κινδύνους που έρχονται.

Πολλά μπορούν να εκτροχιάσουν αυτό το ράλι. Οι υποβαθμίσεις των κερδών επιταχύνονται, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τη γερακίσια στάση της απέναντι στην ύφεση, καθώς ο πληθωρισμός - αν και χαλαρώνει - παραμένει αυξημένος. Και δεν υπάρχει λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

«Είναι επικίνδυνο να πιστεύουμε μόνο και μόνο επειδή οι μετοχές ανεβαίνουν ότι τα πράγματα είναι εντάξει», δήλωσε ο Kasper Elmgreen, επικεφαλής μετοχών στην Amundi. «Έχουμε πλέον μια πολύ υψηλή πεποίθηση ότι η ανθεκτικότητα του 2022 θα σπάσει. Η αγορά δεν έχει ακόμη εκτιμήσει το μέγεθος των υποβαθμίσεων των κερδών στο μέλλον».

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, οι ενδείξεις υποχώρησης του πληθωρισμού και η επιταχυνόμενη επαναλειτουργία της Κίνας έχουν ενισχύσει το κλίμα, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να αυξάνεται κατά 27% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου. Τα μετρητά αρχίζουν επίσης να επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια μετά από σχεδόν ένα έτος εξαγορών.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παρέμειναν επιφυλακτικοί και τα στοιχεία συναλλαγών υποδηλώνουν ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής οφείλονταν σε shortsellers που κάλυπταν θέσεις. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής του BlackRock Investment Institute δήλωσαν ότι η αισιοδοξία της χρηματιστηριακής αγοράς έχει έρθει πολύ νωρίς, ενώ εκείνοι της Goldman Sachs Group Inc. και της Bank of America Corp. προειδοποιούν ότι το καλύτερο μέρος του ράλι του 2023 θα μπορούσε να έχει ήδη τελειώσει.

Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση:

Ο έλεγχος της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξακολουθεί να απειλεί την οικονομική ανάπτυξη. Ενώ ένας ηπιότερος χειμώνας βοήθησε την περιοχή να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση αυτή τη φορά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη παρέμβαση πολιτικής εάν η Ρωσία σταματήσει τον εφοδιασμό.

Σχεδόν ένα χρόνο από μια εισβολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία σε μια ευρεία συμμαχική προσπάθεια να εξοπλίσουν τη χώρα με πιο ισχυρά όπλα. Οι κινήσεις σηματοδοτούν την κλιμάκωση του πολέμου.

Ο ενεργειακός πόλεμος «θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Aneeka Gupta, διευθύντρια της Wisdomtree UK Ltd. «Καθώς δεν μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, μέτρα όπως η ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και ο περιορισμός της ζήτησης ενέργειας θα πρέπει να συνεχιστούν».

Οι αναλυτές μειώνουν τις προβλέψεις για τα κέρδη κατά την περίοδο αναφοράς, με ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές να ζητούν ακόμη βαθύτερες περικοπές στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Με τη χαλάρωση του πληθωρισμού, οι εταιρείες δυσκολεύονται επίσης να αυξήσουν τις τιμές σε μια εποχή που η ζήτηση επιβραδύνεται.

Στις πιστώσεις, ο συνδυασμός επίμονου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων θα επιβαρύνει τη θέση ρευστότητας πολλών εταιρειών, καθώς τα περιθώρια συρρικνώνονται και γίνεται ακριβότερη η εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Οι πρώτες ενδείξεις από την περίοδο αναφοράς δείχνουν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας σε όλους τους κλάδους. Ο λιανοπωλητής Hennes &Mauritz AB δήλωσε ότι το αυξανόμενο αυξανόμενο κόστος σχεδόν εξαφάνισε τα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems A / S προειδοποίησε για ένα άλλο χτύπημα στις πωλήσεις φέτος, ενώ η εταιρεία κατασκευής λογισμικού SAP SE σχεδιάζει περικοπές θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα κέρδη.

Οι αναλυτές από κάτω προς τα πάνω προβλέπουν σταθερή αύξηση των κερδών στην Ευρώπη φέτος. Οι στρατηγικοί της αγοράς από πάνω προς τα κάτω έχουν μια ζοφερή άποψη, με εκείνους της Goldman Sachs, της UBS Group AG και της Bank of America να αναμένουν πτώση των κερδών μεταξύ 5% και 10%, σηματοδοτώντας περαιτέρω απώλειες μετοχών καθώς οι αποτιμήσεις καλύπτουν τις χαμηλότερες προβλέψεις.

Τα τελευταία μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πορεία για αυξήσεις επιτοκίων έως ότου δουν μια πιο ουσιαστική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, οι επενδυτές μετοχών είναι αισιόδοξοι για μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία και μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Αυτή η ασυμφωνία έχει δει τις μετοχές να κινούνται σε συγχρονισμό με τα ομόλογα - όπου οι επενδυτές επικεντρώνονται σε ύφεση - και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών εάν η ΕΚΤ παραμείνει στην πορεία των γερακιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Αυτός είναι ένας από τους τομείς όπου η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη», δήλωσε ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής, λογιστικής και βιωσιμότητας στη Liberum Capital. Ο αυξημένος πληθωρισμός έως το 2023 σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν «ελάχιστα έως καθόλου περιθώρια να μειώσουν τα επιτόκια ακόμη και σε ύφεση. Εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη της δεκαετίας του 1970, πρέπει να περιμένουν έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει το 3%, κάτι που δεν αναμένουμε πριν από το 2024».

Η κριτική επιτροπή είναι έξω για τη λέξη R. Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, λένε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει εντελώς την ύφεση φέτος, επικαλούμενοι σημάδια ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και αποτροπής της ενεργειακής κρίσης. Άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να το ονομάσουμε.

«Αναμένουμε μια απότομη απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης ως απάντηση στην επιθετική νομισματική σύσφιξη, αλλά οι αγορές δεν τιμολογούνται για αυτό», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Sebastian Raedler. Βλέπει πτώση σχεδόν 20% για τον δείκτη Stoxx 600, καθώς τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν βραδύτερη ανάπτυξη.

Με την πρώιμη αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Κίνας από τα lockdown που σχετίζονται με τον Covid να έχει πλέον τιμολογηθεί, ο δρόμος μπροστά μπορεί να είναι δύσκολος. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο πληθυσμός συρρικνώνεται για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες και η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ειδών πολυτελείας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ανθρακωρύχοι είναι μεταξύ των βιομηχανιών που θα χάσουν τα περισσότερα εάν η ανάκαμψη είναι βραδύτερη από το αναμενόμενο, καθώς εξαρτώνται από την Κίνα για σημαντικό μέρος των πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ