Η ΕΕ βλέπει χρήση κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

Αξιωματούχοι διερευνούν επενδύσεις σε κατασχέσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας Το σχέδιο της ΕΕ βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια και αντιμετωπίζει έντονο σκεπτικισμό

Η ΕΕ βλέπει χρήση κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ενημερωθεί ότι το μπλοκ έχει τη νομική εξουσία να μοχλεύσει προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να βοηθήσει στην πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου του μπλοκ είπε στους διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό, εφόσον τα περιουσιακά στοιχεία δεν απαλλοτριωθούν και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφεραν οι άνθρωποι. Αυτά περιλαμβάνουν μια ημερομηνία λήξης, μια εστίαση στα ρευστά περιουσιακά στοιχεία και σαφήνεια ότι το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν στη Ρωσία κάποια στιγμή, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν για τις νομικές δικαιολογίες μιας τέτοιας κίνησης και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ιδίως για τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή από την εισβολή της «με τα παγωμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής της τράπεζας».

Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά και της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν σαφείς νομικοί λόγοι για την απλή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών τραπεζών και την ανακατεύθυνσή τους στην Ουκρανία.

Αντ' αυτού, ως πρώτο βήμα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ ή σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθούν αποδόσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας — ένα έργο που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ορισμένοι δικηγόροι της ΕΕ βλέπουν μια πορεία προς τα εμπρός, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είναι πιο επιφυλακτικός σχετικά με τη νομική σκοπιμότητα της χρήσης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη συνολική πολυπλοκότητα της προσπάθειας, ανέφεραν άτομα εξοικειωμένα με τη συζήτηση. Αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την G-7.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προειδοποίησε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο να ληφθεί απόφαση έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ότι το πρώτο βήμα θα ήταν ο εντοπισμός τους. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει στο εξωτερικό ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι περίπου 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά βρίσκονται σε καταθέσεις με έδρα την ΕΕ, αν και ο αριθμός είναι ακόμη υπό εκτίμηση.

Η διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ενείχε κάποιους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους πρέσβεις της ΕΕ την Τετάρτη, οι δικηγόροι της ΕΕ εξήγησαν ότι εάν υπήρχε απώλεια ενώ το μπλοκ διαχειριζόταν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα έπρεπε να παρασχεθεί αποζημίωση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη.

Ορισμένα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να πιέζουν τους συμμάχους να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή προσπάθεια να λογοδοτήσει η Μόσχα για εγκλήματα πολέμου μέσω ειδικού δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ