Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λαμβάνει κύμα αντολών πώλησης και δημιουργείται χάος στην αγορά

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λαμβάνει κύμα αντολών πώλησης και δημιουργείται χάος στην αγορά

Δεκάδες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης είδαν τις τιμές τους να κινούνται άγρια στο άνοιγμα των συναλλαγών σήμερα, στέλνοντας εταιρείες όπως η Wells Fargo & Co. και τη Morgan Stanley σε σύντομες αλλά απότομες βουτιές από τις οποίες ως επί το πλείστον ανέκαμψαν γρήγορα.

Μετά το κλείσιμο της Δευτέρας στα 45,03 δολάρια, το Wells Fargo υποχώρησε στα 38,10 δολάρια πριν ανακάμψει, ενώ η Morgan Stanley βυθίστηκε στα 84,93 δολάρια αφού έκλεισε στα 97,13 δολάρια τη Δευτέρα.

Οι αξιωματούχοι του Exchange δεν απάντησαν αμέσως σε τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η δράση των τιμών φέρει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων επεισοδίων στα οποία οι δυσλειτουργίες των υπολογιστών οδήγησαν σε ξαφνικές στρεβλώσεις των τιμών.

«Είναι λίγο ανησυχητικό», δήλωσε τηλεφωνικά ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Ed Moya. «Αυτές δεν είναι οι τυπικές μετοχές meme σας, εύκολα χειραγωγούμενες εταιρείες, αυτές είναι οι Morgan Stanley, Verizon, AT&T, αυτοί είναι μερικοί από τους γίγαντες».

Οι συναλλαγές της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν σε τίτλους εισηγμένους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εποπτεύονται από την CBOE Global Markets και ιδιωτικούς χώρους που αναφέρονται στη μονάδα αναφοράς συναλλαγών Finra.

Τουλάχιστον 40 μετοχές του δείκτη S&P 500 επλήγησαν με διακοπή συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Άλλες μετοχές που επηρεάστηκαν ήταν οι μετοχές της Walmart Inc. και της McDonald's Corp. Αυτές οι μετοχές σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 12% πριν σταματήσουν. Οι κινήσεις τους έχουν πλέον ανακάμψει σε λιγότερο από 1% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Τα επεισόδια στα οποία οι δυσλειτουργίες των υπολογιστών οδηγούν σε ακανόνιστες τιμές είναι σπάνια στα αμερικανικά χρηματιστήρια αλλά όχι ανήκουστα. Ίσως το πιο διάσημο ήταν το περιστατικό του Αυγούστου του 2012 στο οποίο ελαττωματικό λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους διαμορφωτές της αγοράς, την Knight Trading, γέμισε τα χρηματιστήρια με λανθασμένες εντολές και έστειλε τις μετοχές να ταλαντεύονται στην αγορά. Το γεγονός έστειλε την Knight σπειροειδή προς την αφερεγγυότητα πριν εξαγοραστεί από έναν συνασπισμό εμπορικών εταιρειών. Πέρυσι, το γραφείο συναλλαγών της Citigroup Inc. στο Λονδίνο βρισκόταν πίσω από ένα ξάφνικό κραχ που έστειλε τις μετοχές σε όλη την Ευρώπη να κατρακυλήσουν, ενώ στον Καναδά μια έκδοση λογισμικού προκάλεσε διακοπή 40 λεπτών σε τρία χρηματιστήρια.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης στις περισσότερες αμερικανικές μετοχές περιλαμβάνει μια περίπλοκη αλλά συνήθως ρουτίνα διαδικασία που ονομάζεται δημοπρασία ανοίγματος, σχεδιασμένη για να περιορίσει τη μεταβλητότητα που προκύπτει από εντολές για μετοχές που συσσωρεύονται πριν από την έναρξη της κανονικής συνεδρίασης. Σε αυτό, ένας υπολογιστής εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση για ένα συγκεκριμένο απόθεμα καθορίζοντας μια τιμή ανοίγματος που μπορεί να θεωρηθεί ως το επίπεδο που ικανοποιεί τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εμπόρων.

«Δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι ορισμένες μετοχές άνοιξαν και ενεργοποιήθηκαν αυτόματα ή ενεργοποιήθηκαν λανθασμένα για limit up/limit down, γεγονός που τις έριξε σε κατάσταση διακοπής», δήλωσε ο Jonathan Corpina, ανώτερος διευθύνων εταίρος της Meridian Equity Partners που συνήθως εργάζεται στο πάτωμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

«Όλα τα τηλέφωνά μας ανάβουν», είπε. «Προσπαθούμε να δεχόμαστε κλήσεις από τους πελάτες μας και να προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε τι συνέβη, τι συμβαίνει και να μεταδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ακριβείς πληροφορίες, ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει. Αλλά προς το παρόν, τα πράγματα εξακολουθούν να εξελίσσονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ