Μετρημένες οι ημέρες μεταβλητότητας του Ευρώ

Τα στοιχήματα για τις περικοπές της Fed έχουν καταστείλει τις διακυμάνσεις στα κύρια νομίσματα Οι αποκλίσεις των κεντρικών τραπεζών, ο πληθωρισμός, η γεωπολιτική είναι βασικοί κίνδυνοι

Μετρημένες οι ημέρες μεταβλητότητας του Ευρώ

Η μεταβλητότητα στο ευρώ έχει ηρεμήσει μετά από ένα ταραχώδες 2022, διολισθαίνοντας με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών. Αυτό οδηγεί ορισμένους παίκτες νομισμάτων να πιστεύουν ότι αξίζει να αρχίσουν να στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερα καλάθια.

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν τώρα που ο πληθωρισμός χαλαρώνει και η Federal Reserve παίρνει το πόδι της από το φυσικό αέριο στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αντιδρούν σε αυτή τη θέση στην αγορά, θέτοντας τις βάσεις για νέα μεταβλητότητα στο ευρώ.

Η υπονοούμενη μεταβλητότητα του κοινού νομίσματος κατά το επόμενο έτος είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους κάτω από το 8%, αφού αυξήθηκε πάνω από το 11% μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό μοιάζει με μια ευκαιρία αντιστάθμισης κινδύνων για τον Ολιβιέ Κόρμπερ της Societe Generale.

«Βρισκόμαστε τώρα σχεδόν στα χαμηλά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτό είναι ένα σημαντικό επίπεδο, το οποίο πιθανότατα θα λειτουργήσει ως κατώτατο όριο», δήλωσε ο Κόρμπερ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων και παραγώγων. «Με τα hawkish σχόλια από την ΕΚΤ και περισσότερες αυξήσεις στην Ευρώπη να έρχονται τώρα, πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες αναταράξεις στα επιτόκια της ευρωζώνης, η οποία είναι πιθανό να διοχετευθεί στη μεταβλητότητα του συναλλάγματος ευρώ-δολαρίου».

Μόνο αυτή η εβδομάδα έφερε αρκετές εκπλήξεις για τους traders του ευρώ. Πρώτα ήρθε μια αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, οδηγώντας προς τα κάτω το νόμισμα την Τρίτη, πριν από την ανάκαμψη την Τετάρτη, καθώς τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έπληξαν το δολάριο.

Στη συνέχεια, μια σειρά ομιλητών της ΕΚΤ επέμειναν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο τους, δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω διακυμάνσεις του ευρώ την Πέμπτη, καθώς οι traders της χρηματαγοράς ενίσχυσαν τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων.

«Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την πτώση της μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας περιλαμβάνουν απροσδόκητες ειδήσεις σχετικά με τη Fed ή την ΕΚΤ, προκαλώντας μια ανατιμολόγηση των τρεχουσών προσδοκιών της αγοράς», δήλωσε ο Roberto Mialich, στρατηγικός συναλλαγματικών ισοτιμιών στην UniCredit SpA. «Αυτό είναι καθώς και οι συνήθεις παρατεταμένοι κίνδυνοι από τη γεωπολιτική ή τη μετάδοση του Covid-19».

Η μεταβλητότητα του παγκόσμιου νομίσματος, όπως μετράται από τον δείκτη JPMorgan Chase &co., μειώθηκε φέτος αφού διολίσθησε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 με τον ταχύτερο ρυθμό από τον απόηχο της πανδημίας. Για το ευρώ, ήταν μια ακόμη πιο απότομη κίνηση - η τριμηνιαία διολίσθηση της τεκμαρτής μεταβλητότητας ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί.

Ακόμα κι έτσι, η πραγματική ή πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα τον τελευταίο χρόνο ήταν πολύ υψηλότερη, πολύ πάνω από το 10%. Το χάσμα μεταξύ των δύο υποδηλώνει τώρα ότι οι επιλογές βρίσκονται στα πιο υποτιμημένα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δει ορισμένους εμπόρους να επιλέγουν σχετικά φθηνά στοιχήματα για να εκτεθούν σε μακρά μεταβλητότητα.

Ο Oliver Brennan, υπεύθυνος στρατηγικής μεταβλητότητας νομισμάτων στην BNP Paribas SA, πιστεύει επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για την άνοδο της υπονοούμενης μεταβλητότητας του ευρώ, δεδομένου ότι είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των νομισμάτων του Group-of-10. Υπάρχει ένα ελάχιστο ασφάλιστρο για κινδύνους γύρω από οποιαδήποτε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τις τιμές της ενέργειας, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ