Οι ελπίδες της ΕΕ για την έγκριση του ΕSM στην Ιταλία μπορεί να είναι πρόωρες

Ρώμη και Βρυξέλλες διαπληκτίζονται για το θέμα εδώ και χρόνια Η Μελόνι ζήτησε ευρεία αναθεώρηση του ταμείου διάσωσης

Οι ελπίδες της ΕΕ για την έγκριση του ΕSM στην Ιταλία μπορεί να είναι πρόωρες

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πεπεισμένοι ότι η Ιταλία θα εγκρίνει σύντομα μια μεταρρύθμιση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, αλλά η αισιοδοξία μπορεί να είναι πρόωρη υπό το φως των διαιρέσεων εντός  του  κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ξεκίνησαν την εβδομάδα χαιρετίζοντας την πρόοδο της Ιταλίας προς την επικύρωση μιας μικρής αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει εγκρίνει τη μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, ανώτερος Ιταλός αξιωματούχος προειδοποίησε αργά τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του Μελόνι παραμένει δεσμευμένη από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία κατά της επικύρωσης.

Ενώ η κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει κάποια προθυμία να τερματίσει χρόνια διαπληκτισμών και εντάσεων για το θέμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, μεγάλα τμήματα του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένουν βαθιά αντίθετοι στη μεταρρύθμιση του ΕSM, είπε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας εμπιστευτικά θέματα. Οι προσπάθειες να βρεθεί ένας συμβιβασμός στην πλειοψηφία της Μελόνι δεν θα είναι εύκολες, είπε το άτομο.

Ο πρωθυπουργός αντιτίθεται εδώ και καιρό στη μεταρρύθμιση του ΕSM, ο οποίος έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 417 δισεκατομμυρίων ευρώ (452 δισεκατομμύρια δολάρια). Παρά το μέγεθός του, καμία χώρα δεν το αξιοποίησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή πιο πρόσφατα για να ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση και η Meloni επεσήμανε ότι κανείς δεν έχει υποβάλει αίτημα από φόβο ότι θα επιλεγεί ως αποδέκτης διάσωσης.

Η Μελόνι την περασμένη εβδομάδα απαίτησε μια ευρεία αναθεώρηση του ταμείου για να γίνει πιο αποτελεσματικό στη στήριξη των οικονομιών του μπλοκ, εν αναμονή της οποίας η κυβέρνησή της καθυστέρησε την έγκριση της συνθήκης.

«Βλέπουμε κάποια πρόοδο, οπότε ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την επικύρωση της συνθήκης σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Τα λόγια του επανέλαβε ο Τζεντιλόνι , ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στην ιταλική εκτελεστική εξουσία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Πιερ Γκραμενιά, στο ίδιο μήκος κύματος:

«Επισκέφθηκα την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα είχα εποικοδομητικές συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τον πρόεδρο της κυβέρνησης και τώρα όλα είναι στα χέρια του ιταλικού κοινοβουλίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συναντήσεις των επικεφαλής οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η La Stampa ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Ρώμη κλίνει προς την έγκριση της μεταρρύθμισης.

Ο ΕSM συστάθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Η Μελόνι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ιταλία δεν θα αξιοποιήσει ποτέ το ταμείο.

Οι Τζεντιλόνι και Ντομπρόβσκις επεσήμαναν ότι το ζήτημα του αν θα αξιοποιηθεί ή όχι είναι ξεχωριστό από την έγκριση μιας μικρής μεταρρύθμισης.

"Η επικύρωση και από την Ιταλία είναι χρήσιμη για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το ποιος θα τη χρησιμοποιήσει και ποιος θα αποφασίσει να μην το χρησιμοποιήσει", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ