Χαρτογράφηση της παγκόσμιας οικονομίας

Μείωση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη

Χαρτογράφηση της παγκόσμιας οικονομίας

Οικονομολόγοι από τη Wall Street έως την Παγκόσμια Τράπεζα πείθονται όλο και περισσότερο ότι τα περισσότερα μέρη του κόσμου θα βρεθούν σε ύφεση φέτος σε ένα πλαίσιο επίμονου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων.

Το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί 1,7% φέτος, περίπου το ήμισυ του ρυθμού που προβλέπεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δανειστή με έδρα την Ουάσινγκτον. Αυτή θα ήταν η τρίτη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών δεκαετιών περίπου, μετά τις συρρικνώσεις του 2009 και του 2020.

Το Bloomberg Economics βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,4% για το 2023. Εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020, αυτός είναι ο βραδύτερος ρυθμός από το 1993.

Μέχρι στιγμής, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη έχουν εκπλήξει προς τα πάνω, καθώς οι καταναλωτές ενίσχυσαν τη δυναμική του ΑΕΠ στο τέλος του έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, ο μετρούμενος πληθωρισμός υποχώρησε στον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2021.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για τις περισσότερες χώρες και περιοχές και προειδοποίησε ότι νέες δυσμενείς διαταραχές θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η τράπεζα, η οποία μείωσε επίσης τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη για το 2024, δήλωσε ότι ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια είναι μεταξύ των βασικών λόγων.

Μετά τους κλυδωνισμούς του 2022, μια ύφεση για μεγάλα τμήματα του κόσμου φέτος φαίνετια ένα ασφαλές στοίχημα. Πιο δύσκολο να μετρηθεί, και πιο τρομακτικό, είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του ίδιου του χρήματος και η ανατροπή των υποθέσεων που αποτελούν τη βάση για περισσότερα από 30 χρόνια παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν εγκαταλείπουν ακόμη τη μάχη τους για τον πληθωρισμό, με την κορύφωση των επιτοκίων να έρχεται στις περισσότερες οικονομίες. Αλλά οι παύσεις θα έρθουν κάποια στιγμή το 2023 και ίσως ακόμη και μειώσεις. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε Ρουμανία, Σερβία, Νότια Κορέα, και Περού, αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Ευρώπη

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, μπορεί να κατάφεραν να παρακάμψουν μια ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, αψηφώντας τις χαμηλές προσδοκίες και προσφέροντας ελπίδα για παρόμοια κατορθώματα σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο. Η δυναμική που τροφοδοτείται από τους καταναλωτές ενίσχυσε και τις δύο χώρες, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης της Γαλλίας στα 64 έτη έως το 2030 από τα 62, αψηφώντας τα εργατικά συνδικάτα που έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν στην αλλαγή με απεργίες και διαμαρτυρίες. Το να κάνουμε τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν τα σχετικά χαμηλά ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των ηλικιωμένων και να αποφευχθούν επίμονα ελλείμματα σε ένα σύστημα που χρηματοδοτείται από εισφορές εργαζομένων, δήλωσε η κυβέρνηση.

ΗΠΑ & Καναδάς

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνεται τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας στοιχεία ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν κορυφωθεί και θέτοντας την Federal Reserve σε καλό δρόμο για να επιβραδύνει και πάλι τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων. Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, με το φθηνότερο ενεργειακό κόστος να τροφοδοτεί την πρώτη πτώση εδώ και 2 1/2 χρόνια.

Οι μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά γίνονται μεγαλύτερες και ακριβότερες, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν προσιτή στέγαση αλλού. Το Τορόντο, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, είδε σχεδόν 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν την περιοχή σε διάστημα ενός έτους έως την 1η Ιουλίου, ενώ το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ είδαν περίπου 35.000 και 14.000 ανθρώπους να αποχωρούν, αντίστοιχα.

Ασία

Οι παρατηρητές της Τράπεζας της Ιαπωνίας βλέπουν μια αλλαγή πολιτικής να έρχεται πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε προηγουμένως, μετά τις αιφνιδιαστικές προσαρμογές του Δεκεμβρίου. Ενώ μια έρευνα σε 43 οικονομολόγους έδειξε ότι όλοι εκτός από έναν προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητη την πολιτική την επόμενη εβδομάδα, περίπου το 38% των ερωτηθέντων προβλέπει τώρα κινήσεις είτε τον Απρίλιο, όταν ένας νέος διοικητής αναλαμβάνει τα ηνία, είτε τον Ιούνιο. Αυτό είναι ένα άλμα από το 15% στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα.

Μετά από μια σχεδόν βέβαιη συρρίκνωση πέρυσι για τρίτη φορά από το 2019, η οικονομία του Χονγκ Κονγκ επιστρέφει ισχυρότερη φέτος και μπορεί ακόμη και να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον αντίπαλο χρηματοοικονομικό κόμβο Σιγκαπούρη για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Η κινεζική κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει σε ρεκόρ φέτος, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο αφήνει πίσω του τον ζουρλομανδύα του Covid Zero, ενισχύοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης και βοηθώντας τις τιμές. Οι ταύροι του πετρελαίου, από τους οποίους υπάρχουν πολλοί, έχουν χτίσει ένα μεγάλο μέρος των προοπτικών τους για την αύξηση της κινεζικής ζήτησης, με τον Jeffrey Currie της Goldman Sachs Group Inc. να λέει ότι το αργό είναι το «καλύτερο παιχνίδι επαναλειτουργίας».

Αναδυόμενες Αγορές

Οι τιμές καταναλωτή της Βραζιλίας, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα επιτόκιά της υψηλά και προειδοποιεί ότι τα σχέδια χαλάρωσης των κανόνων για τις δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να πιέσουν τον πληθωρισμό.

Το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας με τη Ρωσία έφτασε το ρεκόρ των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγόρασε αγαθά αξίας 114,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία το 2022, αύξηση 44% από ένα χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ