ΕΕ: Νέα καθυστέρηση για το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο

Η Τσεχική Προεδρία θα περιμένει το σεμινάριο της 7ης Νοεμβρίου πριν από τα επόμενα βήματα Διχασμένα τα κράτη μέλη για τα ανώτατα όρια εν μέσω ανησυχίας για παρενέργειες

ΕΕ: Νέα καθυστέρηση για το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καθυστερήσουν την αναζήτηση συμβιβασμού για έναν αμφιλεγόμενο μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών έως ότου πραγματοποιηθεί τεχνικό σεμινάριο για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, συνέταξε το πρώτο συμβιβαστικό της κείμενο σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για την επιχειρησιακή λειτουργία των κοινών αγορών και τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg News.

Ωστόσο, στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή ενός δυναμικού ανώτατου ορίου τιμών στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων της περιοχής έμειναν ανέγγιχτα λόγω της «πολιτικής ευαισθησίας» του θέματος πριν από ένα σεμινάριο που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου, ανέφερε το έγγραφο.

Η ΕΕ έχει μια πολιτική να μην σχολιάζει έγγραφα που διέρρευσαν.

Η δημιουργία ενός χάσματος τιμών στις αγορές φυσικού αερίου της περιοχής έχει διχάσει τα κράτη μέλη, με ορισμένα να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων στο μπλοκ, να ενισχύσει τη ζήτηση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποτελεσματική επιδότηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες. Ο σχεδιασμός ενός μηχανισμού που αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκος.

Τα κράτη μέλη στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την τρίτη δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής όταν συναντηθούν στις 24 Νοεμβρίου, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Επιτροπή θα προτείνει κάτι για ανώτατο όριο τιμών πριν από τότε. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει ότι η περιοχή θα μείνει χωρίς προσωρινό μέτρο τιμών αυτόν τον χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ