H ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις

H ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Σε δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, όπως προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκε στο 1,5% από 0,75% και το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 1,75%% από 1,25%. Η άνοδος των επιτοκίων έφτασε τις 2 ποσοστιαίες μονάδες από τις 20 Ιουλίου, όταν η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μετά από δέκα χρόνια αύξηση των επιτοκίων.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και στις αρχές του 2023, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα νεότερα στοιχεία και τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 9,9% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω ούτως ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ