Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ ανέτρεψε τον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό του προκατόχου του

Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ ανέτρεψε τον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό του προκατόχου του

Η σχεδόν ολική ακύρωση του οικονομικού προγράμματος της Λιζ Τρας εκτιμάται ότι την αφήνει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένη στις εσωκομματικές διεργασίες καθαίρεσής της.

Την ανατροπή «σχεδόν όλων» των φορολογικών περικοπών που περιλαμβάνονταν στον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τρας που είχε παρουσιαστεί μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Παράλληλα, προανήγγειλε σημαντική περικοπή του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών κατά της ενεργειακής ακρίβειας που αποτελούσε «σημαία» της Λιζ Τρας.

Ο νέος υπουργός είπε σε έκτακτη δήλωση για τα οικονομικά μέτρα πως θα διατηρηθούν μόνο οι φορολογικές περικοπές που έχουν μπει ήδη σε νομοθετική διαδικασία, δηλαδή τα εξής μόνο δύο μέτρα: η κατάργηση της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και η μείωση στο τέλος χαρτοσήμου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Όλα τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από τον προκάτοχο του κ. Χαντ, Κουάσι Κουάρτενγκ ματαιώνονται. Κύριο εξ αυτών η επ' αόριστον αναβολή μείωσης του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20% σε 19%.

Ακυρώνονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στο φόρο μερίσματος και η δημιουργία ζωνών αγορών χωρίς ΦΠΑ. Συνολικά η κυβέρνηση εξασφαλίζει με την ακύρωση των φορολογικών περικοπών λίγο παραπάνω από 32 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο.

Ήδη η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είχε πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45% και την κατάργηση της αύξησης της αύξησης του εταιρικού φόρου από 19% σε 25% (από τον προσεχή Απρίλιο).

Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος του μίνι προϋπολογισμού, τα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, ο Χαντ είπε ότι θα διατηρηθούν μεν αλλά θα εξεταστεί πώς μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένα από τον Απρίλιο, με λιγότερο κόστος για το κράτος.

Σημειώνεται ότι η πρόταση των Εργατικών της αντιπολίτευσης ήταν εξ αρχής για παλέτα στήριξης έως τον Απρίλιο και στη συνέχεια στήριξη χρηματοδοτούμενη από φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Ο Τζέρεμι Χαντ επανέλαβε αρκετές φορές ότι με τις εξαγγελίες του θέλει να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη και σταθερότητα» στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Προανήγγειλε δε περαιτέρω «δύσκολες αποφάσεις» αναφορικά με φόρους και κρατικές δαπάνες, οι οποίες όπως είπε για πρώτη φορά, θα χρειαστεί να μειωθούν σε κάποιους τομείς, παρά τις επανειλημμένες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κ. Τρας.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εν περιλήψεις θα ανακοινωθούν με περισσότερη λεπτομέρεια σε έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα, ενώ ο κ. Χαντ θα παρουσιάσει το πλήρες μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο της κυβέρνησης στις 31 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί μετά από μία ακόμα υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τρας.

Η σχεδόν ολική ακύρωση του οικονομικού προγράμματος της Λιζ Τρας εκτιμάται ότι την αφήνει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένη στις εσωκομματικές διεργασίες καθαίρεσής της.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ελπίζει ότι το ξαναγράψιμο της οικονομικής πολιτικής από την αρχή, μόλις 25 ημέρες μετά από τον μίνι προϋπολογισμό, θα ηρεμήσει τις αγορές και κατά συνέπεια θα ελαφρύνει τις πολιτικές πιέσεις.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ