Το κρύο που θα φέρει φωτιά στην Ευρώπη

Πτώση θερμοκρασιών σε όλη την Ευρώπη μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Το κρύο που θα φέρει φωτιά στην Ευρώπη

Μια αρκτική ψύχρα που θα πνέει σε όλη τη δυτική Ευρώπη μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα είναι η πρώτη δοκιμή για το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της θέρμανσης σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και χαλάρωσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών.

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα είναι σχεδόν 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον μέσο όρο, πέφτοντας έως και 6,5 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την προγνώστρια Maxar Technologies Inc. Η Φρανκφούρτη της Γερμανίας θα είναι 3,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ τμήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας θα αντιμετωπίσουν επίσης θερμοκρασίες 3-4 βαθμούς χαμηλότερες από τον εποχιακό κανόνα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων καταρτίζουν σχέδια για τον τρόπο κατανομής της ενέργειας, εάν είναι απαραίτητο, αυτόν τον χειμώνα. Με τις επιλογές να μεγιστοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, το βάρος πέφτει στη μείωση της ζήτησης. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό γίνεται εθελοντικά από τους καταναλωτές, αλλά αν όχι, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει μια εταιρεία δικτύου, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι οι οργανωμένες διακοπές λειτουργίας.

«Θα έχουμε περισσότερο κρύο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ένα κύμα αρκτικού αέρα αυξάνεται προς τα νότια και ένας ισχυρός βόρειος άνεμος θα εντείνει την ψυχρή αίσθηση», σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η περίοδος θέρμανσης δεν ξεκινά επίσημα μέχρι τον Οκτώβριο, όταν οι θερμοκρασίες πρόκειται να επιστρέψουν στο φυσιολογικό, αλλά είναι ένας έλεγχος πραγματικότητας για την πειθαρχία κατανάλωσης ενέργειας της Ευρώπης, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας από όλες τις γωνιές της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ισχύος.

Ενώ οι κυβερνήσεις απελευθερώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τους καταναλωτές που αγωνίζονται με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, η ελπίδα είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα διατηρήσουν τους θερμοστάτες τους κλειστούς ακόμη και σε ψυχρότερους μήνες.

«Εμφανίζονται κάποιες ενδείξεις μείωσης της ζήτησης από τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των τιμολογίων λιανικής», δήλωσε η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης αγοράς της Engie SA. «Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Με πολλούς ανθρώπους πίσω στο γραφείο, η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να κορυφωθεί νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, ειδικά με περισσότερα φώτα να ανάβουν καθώς οι μέρες μικραίνουν.

Στη Βρετανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση φυσικού αερίου νωρίς το πρωί αυξάνεται ήδη αυτή την εβδομάδα, όπως δείχνουν στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου National Grid Plc. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν επίσης χαμηλή, υπογραμμίζοντας πώς ο καιρός σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να είναι δύσκολος αυτόν τον χειμώνα.

Οι κανονικές θερμοκρασίες αναμένεται να επιστρέψουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα αυξηθεί και η παραγωγή αιολικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ