Νέα άυξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη FED

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν

Νέα άυξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη FED

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά και προέβλεψαν ότι θα φτάσουν το 4,6% το 2023, εντείνοντας τον αγώνα τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού που παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

Σε δήλωσή της μετά από μια διήμερη συνεδρίαση στην Ουάσινγκτον, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς επανέλαβε ότι «είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού». Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε επίσης ότι «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες» και «δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

Η απόφαση, η οποία ήταν ομόφωνη, ανεβάζει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3% έως 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο από πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και από σχεδόν μηδέν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα αυξηθεί στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και στο 4,6% κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση στις επικαιροποιημένες τριμηνιαίες προβολές που δημοσιεύονται παράλληλα με τη δήλωση. Αυτό δείχνει ότι μια τέταρτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι για την επόμενη συγκέντρωση τον Νοέμβριο, περίπου μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Στο μέλλον, τα επιτόκια προβλέπεται να μειώνονται σε 3,9% το 2024 και 2,9% το 2025.

Οι προβλέψεις, οι οποίες έδειξαν μια πιο απότομη πορεία των επιτοκίων από ότι προέβλεπαν οι αξιωματούχοι τον Ιούνιο, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό παρά τον κίνδυνο ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Πριν από την ανακοίνωση, οι έμποροι ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 4,5% στις αρχές του 2023 πριν πέσουν περίπου μισή μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του, που κατηγορούνται για μια αργή αρχική αντίδραση στις κλιμακούμενες πιέσεις στις τιμές, έχουν στραφεί επιθετικά για να καλύψουν τη διαφορά και τώρα εφαρμόζουν την πιο επιθετική σύσφιξη πολιτικής από τη Fed υπό τον Πολ Βόλκερ πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις έδειξαν επίσης αύξηση της ανεργίας στο 4,4% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το ίδιο στο τέλος του 2024, από 3,9% και 4,1%, αντίστοιχα, στις προβολές του Ιουνίου.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2023 μειώθηκαν σε 1,2% και 1,7% το 2024, αντανακλώντας μεγαλύτερη επίδραση από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, όπως μετράται από τη 12μηνη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ. Αλλά απέτυχε να μειωθεί τόσο γρήγορα τους τελευταίους μήνες όσο ήλπιζαν οι αξιωματούχοι της Fed: Τον Αύγουστο, ήταν ακόμα 8,3%.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας, εν τω μεταξύ, παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας, στο 3,7%, εξακολουθεί να είναι κάτω από τα επίπεδα που οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Η αποτυχία της αγοράς εργασίας να μαλακώσει έχει προσθέσει στην ώθηση για μια πιο επιθετική πορεία σύσφιξης στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η δράση της Fed λαμβάνει επίσης χώρα στο πλαίσιο της σύσφιξης από άλλες κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές που έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, περίπου 90 έχουν αυξήσει τα επιτόκια φέτος και τα μισά από αυτά έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης σε μία βολή.

Η αντίδραση μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων από τη FED, κατά 75 μονάδες βάσης, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ήταν πτώση σε όλους τους δείκτες.

Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τις αποδόσεις του Δημοσίου, ανεβάζοντας τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αποδόσεις σε νέα υψηλά δεκαετίας.

Λίγο αφότου η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέα αύξηση 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,612%, από κλείσιμο στο 3,571% την Τρίτη. Η απόδοση του διετούς, η οποία είναι ακόμη πιο ευαίσθητη στις αλλαγές πολιτικής της Fed, σκαρφάλωσε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 4,121%, από διακανονισμό 3,962% την Τρίτη. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι τιμές τους πέφτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ