Κριστίν Λαγκάρντ: Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει ότι έγιναν «σημαντικά βήματα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού . Οι αξιωματούχοι ζυγίζουν την επόμενη κίνησή τους

Κριστίν Λαγκάρντ: Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες, ακόμη και αφού οι αξιωματούχοι προχώρησαν στις αρχικές κινήσεις σε αυτό που αποκάλεσε «την ταχύτερη αλλαγή στα επιτόκια στην ιστορία μας».

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής μας πολιτικής, εμπροσθοβαρώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων μας», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της χθες βράδυ στη Φρανκφούρτη. «Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν έντονα τα επόμενα βήματά τους αφού ακολούθησαν το παράδειγμα της Federal Reserve με αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα αυτόν τον μήνα. Ενώ συμφωνούν ότι απαιτείται περαιτέρω δράση για τον έλεγχο του πληθωρισμού ρεκόρ, υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το ποιο επίπεδο επιθετικότητας είναι κατάλληλο καθώς το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος οδηγεί την Ευρώπη προς ύφεση.

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Madis Muller, προέτρεψε σε «αρκετά ισχυρή και αποφασιστική» δράση από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν μακριά από επίπεδα που θα περιόριζαν την οικονομική επέκταση. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης δεν αρκεί από μόνη της για να περιορίσει τις τιμές.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα λαμβάνει αποφάσεις ανά συνεδρίαση και ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα εξαρτάται από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

«Το πού τελικά θα εγκατασταθούν τα επιτόκια και το μέγεθος των βημάτων που θα προχωρήσουμε, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι προοπτικές του πληθωρισμού καθώς προχωράμε», είπε.

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βιώνει τον πληθωρισμό που καθοδηγείται από τη ζήτηση που παρατηρείται στις ΗΠΑ, η Λαγκάρντ είπε ότι ο κίνδυνος να ξεφύσουν μισθοί-τιμές είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος.

«Επί του παρόντος, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σχετικά καλά σταθεροποιημένες σε μια σειρά μέτρων», είπε. Ωστόσο, «δεν θα ήταν συνετό να το θεωρήσουμε δεδομένο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ